“Het staat niet op ons voorhoofd wie wel of niet besmet is. Ik en u, we zijn nu beiden potentiële dragers van het virus”, zegt DNV-directeur, luitenant- kolonel Danielle Veira tijdens de reguliere Covid-19 persconferentie van vrijdag 5 juni. “Als we kijken naar het gedrag van de samenleving vandaag tijdens een lock down, leek het erop alsof alles normaal doordraaide”. Dit terwijl de DNV-directeur tot twee keer toe alle essentiële en niet essentiële diensten die wel en niet door mogen draaien stuk voor stuk heeft doorgenomen tijdens de voorlaatste persconferentie.

Omdat de samenleving haar gedrag niet heeft aangepast, zullen de lock down maatregelen maandag 8 juni 2020 verder worden verscherpt naar een total lockdown, waarbij ook essentiële diensten zullen werken met een minimale bezetting. Ook zullen zij opnieuw worden gecategoriseerd. Ook de ondernemingen in het binnenland zullen voor twee weken worden stopgezet. De maatregelen die betrekking hebben op winkelen en deelname aan de openbare weg worden ook herzien. De nieuwe maatregelen zullen worden meegedeeld in een persbriefing van zaterdag 6 juni 2020 om 18:00 uur. De persconferenties zullen voortaan ook per Zoom worden gehouden. “We gaan niet meer op straat. Met de total lock down moet voorkomen worden dat de samenleving massaal ziek wordt. De verspreiding van het virus moet beheersbaar blijven.”

Overste Veira drukte tijdens de persconferentie de media en de samenleving op het hart geen fake nieuws te blijven verspreiden via social media. “Dit is de officiële bron. Informatie wat niet van hier komt, neemt u het niet aan als waar”, gaf Veira aan, doelend op de reguliere Covid-19 persconferentie.