This will get a lot worse before it gets better.

Dus:

1. Stop met alle onnodige uitgaven er zijn dingen die je nu dringend met je geld moet doen en deze toestand zal niet alleen medische maar ook economische gevolgen hebben.

2. Zorg dat je altijd tenminste rijst en pesi thuis hebt voor ongeveer 2 weken tot een maand.
Natuurlijk mag je ook de bekende smaakmakers zoals soy sauce en blokjes etc kopen als je geld hebt.

3. Als je een keuze moet maken ten aanzien van de voeding waaraan je je weinige geld uitgeeft, Koop groente en vruchten in plaats van vlees.

4. Plant direct vanaf vandaag als je het nog niet doet, al deze of tenminste enkele hiervan:
bita wiri, klaroen, postelijn, zoete patat (de toppen zijn zeer gezond als groente), cassave dyar pesi, sim, Wandoe en een moringaboom.
Ook paksoi, en de andere soi’s zijn zeer goed en je kan ze gewoon in een bak zaaien en daaruit gebruiken net alsnog enkele andere groenten.
Er is voor deze planten niet zoveel plaats en zorg nodig. Maar je zal in de komende weken/ maanden(?) Toch genoeg tijd hebben.

6.Koop een flinke fles chloor. Let op: De juiste sterkte is heel licht. We gebruiken meestal te veel. Lees de beschrijving op de fles. Gaat dus lang mee.

7. Zorg voor 1 of 2 liter alcohol. Minstens 60% maar 70% is beter handen wassen met zeep blijft een heel goede manier om thuis of op het werk je gaande schoon te krijgen.

8. Zorg dat je kleine dunne doekjes thuis hebt. Kleine keukendoekjes zijn goed. Als je een oud laken of oude baddoek hebt kan je dat scheuren. Je kan steeds één in een chloor oplossing in een bakje laten om de deurknoppen en andere oppervlakten te ontsmetten wanneer nodig.

9. Ga hoogstens 1 keer per week naar de winkel.

10. Ontvang zo min mogelijk bezoek. Houd een flesje met alcohol bij de deur. Als iemand moet komen doe dit:
a. Schoenen buiten de deur laten op een dweil of zo (wat kan worden gewassen)
b. Doe alcohol in de handen van de bezoeker zodat die de handen goed kan ontsmetten.
c. Onderdruk de neiging om met bosi, brasa te ontvangen. Geef mensen geen hand.
d. Zit op afstand van elkaar (ongeveer anderhalf tot 2 meter).
e. Als iemand griepverschijnselen heeft moet die niet op bezoek komen maar thuisblijven.

11. Ga niet bij mensen op bezoek als het niet echt nodig is. Ga in elk geval niet als je griepverschijnselen hebt.

12. Als je toch bij iemand thuis moet gaan, bijvoorbeeld om te helpen, doe dan dit:
a. Zorg dat je altijd hand sanitizer of 70% alcohol bij je hebt. Ontsmet de drukknop en je handen voor je naar binnen gaat. Laat je schoenen buiten de deur.
b. Houd afstand als het mogelijk is.
c. Als je een persoon die ziek of bedlegerig is, moet verzorgen, zoek dan bij de autoriteiten mondkapjes voor jezelf om de persoon te beschermen. Heeft de persoon griepverschijnselen, bel 178 of het informatienummer van AZ of SZF.

13. Ontsmet de handen nadat je geld hebt aangeraakt.

14. Gebruik zoveel als mogelijk mobiel betalen. Mopé, Union Pay of als beide personen een DSB-rekening hebben kan DSB mobiele app ook worden gebruikt voor een contante betaling. We hopen dat de winkels dit ook snel gaan doen en dat EBS, SWM, SZF en telesur mobiel betalen ook binnen de komende dagen mogelijk maken.

15. Als je restaurant eten wil, koop bij degenen die het mobiel of telefonisch bestellen en/of betalen mogelijk maken, zodat je niet daar hoeft te wachten wanneer je het ophaalt. Laat men het pak met eten in je eigen grotere tas zetten, ontsmet thuis de pakjes aan de buitenkant met alcohol voor je ze openmaakt en ontsmet/was na het openen eerst weer je handen voor je gaat eten.
Maak indien nodig gebruik van de mensen die bezorgen maar doe bij het bezorgen hetzelfde als hierboven beschreven. Maar kook zoveel mogelijk zelf.

16. Maak afspraken op het werk zodat wie van huis uit kan werken dat ook doet zodat er minder mensen tegelijk aan het werk zijn. Ook kan steeds één deel van de afdeling thuisblijven. Volg aan het werk dezelfde ontsmettingsregels als voor thuis.

17. Als je aan een balie moet werken moet er een Mica, Glazen of plastic bescherming zijn tussen u en de klanten of patiënten.

18. Ontsmet je handen niet meer alleen ná een bezoek aan het toilet maar nu ook vóór een bezoek aan het toilet.

19. Help elkaar!! Op alle manieren die mogelijk zijn. Financieel, met boodschappen, in Whatsapp of sms-groepen voor steun etc. Blijf de andere als je medemens zien. Alleen samen zullen we door de lichamelijke en economische situatie komen die door COVID-19 wereldwijd wordt veroorzaakt.

20. Raak niet in paniek omdat het niet helpt, maar wees zo voorzichtig mogelijk. Doe zo vaak mogelijk zoveel mogelijk van wat hier staat en wat de autoriteiten adviseren. Dit is als een oorlogssituatie. Het zal ons testen als persoon, buurt en natie. Het beste en het slechtste zal in mensen naar boven komen.

Na Corona zult u mensen veel beter kennen.

Laten we lichamelijk afstand houden maar emotioneel elkaar stevig vasthouden.