‘First lady’ van Suriname bezoekt Diemen

122

Mevrouw Melissa Santokhi, de vrouw van de nieuwe president van Suriname, bracht vandaag een informeel werkbezoek aan de gemeente Diemen. Deze week verblijft zij in Nederland en bezoekt zij een aantal gemeenten en organisaties. Vandaag mocht ik haar en de delegatie in onze gemeente ontvangen, waarbij zij in gesprek ging met een aantal genodigden die betrokken zijn bij Diemen én Suriname.

Gisteren kregen wij de melding dat de vrouw van de Surinaamse president graag in Diemen zou willen langskomen. Erg eervol! De keuze was mede gebaseerd op het feit dat we in Diemen veel inwoners van Surinaamse komaf hebben. Wij zijn dan ook zeer verheugd met dit bezoek en zien het als het begin van een nieuwe samenwerking tussen Suriname en Nederland.

Diemen kan en wil daar graag iets in betekenen door het delen van expertise, kennis en netwerken.Mevrouw Santokhi sprak met een aantal speciaal genodigden met Diemense binding: prof. dr. Sharda Nandram (schrijfster van het boek ‘Voel je thuis waar je ook bent. Immigratie van Jodphur naar Paramaribo en daarna naar Diemen’), mevr. Twie Tjoa uit Diemen (de eerste vrouwelijke directeur op het ministerie van Arbeid in Suriname die zich nu inzet voor Surinaamse vrouwen en andere migrantenvrouwen in Nederland), Anthony Pinas (medeorganisator van het Wereldfestival Diemen en eigenaar van dansschool OnPoint Dancelab) en Harry van Bommel (oud-Tweede Kamerlid uit Diemen en schrijver van het boek ‘Surinamers in de polder’).

Alle gasten onderschreven het belang van het aanhalen van de banden tussen Suriname en Nederland en toonden zich ook bereid daarin iets te betekenen. Zij pleiten in verschillende bewoordingen voor het benutten van de kennis, ervaring en betrokkenheid van de Surinaamse gemeenschap in Nederland.

Mevrouw Santokhi gaf aan het werkbezoek als het begin van iets moois te beschouwen en uit te kijken naar uitbreiding van de samenwerking met Nederland en met Diemen in het bijzonder.