Minister Saskia Walden van het ministerie van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie neemt prijscontroles serieus en gaat daarom bij haar werkbezoeken in de districten waar het ministerie een dependance heeft, zelf mee tijdens de winkelcontroles. Op Moengo heeft de bewindsvrouw een winkelier gecomplimenteerd voor het treffen van voorzieningen inzake de covid-protocollen.

Bij de ingang van de winkel is er een modern apparaat geplaatst, waar de consumenten hun handen kunnen ontsmetten en tegelijkertijd de temperatuur wordt gemeten door de censor aan het apparaat. Bij binnenkomst heeft de minister zich gelegitimeerd en uitgelegd dat op zo’n manier de onderzoeksambtenaren tewerk gaan, wanneer ze controlewerkzaamheden uitvoeren. Daarna werd de winkelier uitgelegd wat de controle zal inhouden, maar ook wilde de minister graag weten met welke uitdagingen de winkelier te kampen heeft, zodat het ministerie ook daarop kan inspelen.

Minister Walden gaf aan, dat het ministerie van EZ ook graag wil dat het goed gaat met de winkelier/ondernemer. De minister ging met de lijst van de richtprijzen van basis- en strategische goederen in de hand na of de winkelier zich houdt aan de maximale winstmarge. Het is gebleken dat er sprake was van prijsopdrijving, geen geijkte weegschaal en gebrek aan het juiste etiket op kip. De minister geeft de winkelier een week de tijd om zijn weegschaal te laten ijken. De winkelier heeft verder een ernstige waarschuwing van de minister gehad om zich te houden aan de vergunningsvoorwaarde en altijd bonnen te overleggen.