Minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft zich in de afgelopen periode georiënteerd bij de landelijke controlewerkzaamheden in verschillende districten. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door de Economische Controle Dienst (ECD), Consumentenzaken (Coza) en de dependances van EZ in samenwerking met de districtscommissariaten en het ministerie van Justitie en Politie.

De regering Santokhi-Brunswijk heeft als prioriteit de aanpak van de COVID-19-crisis, armoedebestrijding en de beheersing van de financiële crisis, waarbij onder meer getracht wordt de basis- en strategische goederen betaalbaar te houden voor de samenleving.

Controlewerkzaamheden districten

Het ministerie van EZ voert regelmatig controlewerkzaamheden uit. Sinds midden september 2020 is de landelijke controle opgevoerd. De districten Paramaribo, Wanica, Para, Commewijne, Nickerie en Saramacca zijn als eerst aangedaan. Bij de controlewerkzaamheden wordt voornamelijk gelet op de prijzen van onder andere basis- en strategische goederen, bouwmaterialen, bestrijdingsmiddelen, smokkelwaar, schoonmaakartikelen, veevoer en COVID-19-preventieprotocollen voor winkels en kleine supermarkten. Recentelijk zijn Marowijne, Sipaliwini en Brokopondo aangedaan. Het ministerie heeft met haar werkarmen op 10 december 2020 de volgende gebieden wederom aangedaan in het district Brokopondo en Sipaliwini, te weten Brokopondocentrum, Klaaskreek en Atjoni. Tijdens dit bezoek heeft de minister na klachten over onjuiste gewichten van voorverpakte voedingsmiddelen, de Dienst voor de Waarborg en van het Ijkwezen gedirigeerd naar het gebied om de meet -en weegmiddelen te ijken. Hiernaast heeft de minister opdracht gegeven om op te treden tegen prijsopdrijving van gascilinders in dit gebied.

Rapportage en werkwijze

De ECD en de afdeling Consumentenzaken van EZ hebben in de afgelopen maanden supermarkten, bouwmaterialenzaken, importeurs en horecaondernemingen aangedaan voor controlewerkzaamheden. Er zijn ruim 300 klachten afgehandeld sinds het aantreden van minister Walden. Bij bepaalde ondernemingen zijn er meerdere overtredingen geconstateerd. De controles op prijzen worden gedaan op basis van de inkoopbonnen van de winkelier. De medewerkers identificeren zich bij elke controle en zijn hierna bevoegd om de controle uit te voeren en de inkoopbonnen in te zien. Er zijn prijzen van basisgoederen teruggedraaid, dit nadat geconstateerd was dat de prijs te hoog was. Deze winkeliers hebben een waarschuwing gehad. Verder zijn er vervallen producten vernietigd en of geretourneerd aan de leverancier. Aangetroffen smokkelwaar is in beslag genomen en overgedragen aan het Openbaar Ministerie. De producten worden vervolgens verbeurdverklaard. Na de reguliere controle worden er ook nacontroles verricht. Het ministerie publiceert regelmatig een lijst met de prijzen van basis- en strategische goederen. Deze prijslijsten worden opgemaakt op basis van de importen van de verschillende importeurs. Deze importgegevens worden geregistreerd bij de afdeling Algemeen Economisch Beleid (AEB) en de Invoer Uitvoer en Deviezen dienst (IUD) van EZ. Verder worden er in de districten prijsopnames bij de verschillende winkels gedaan in samenwerking met de dependances.

Samenwerking met DC’s

Minister Walden heeft tijdens haar werkbezoeken aan de diverse districten afspraken gemaakt met de districtscommissarissen met betrekking tot de informatie-uitwisseling en ondernemerschapstrainingen. Hierbij zal er ondersteuning vanuit het ministerie van EZ worden geboden bij het begeleiden en trainen van ondernemers en het identificeren van fondsen. De bewindsvrouw is verder ingegaan op de mogelijkheden, die het Klein en Middelgrote Ondernemingen (KMO) fonds biedt. Het KMO-fonds heeft mogelijkheden voor startende en doorstartende ondernemers. Zij kunnen terecht bij de KMO-unit van EZ voor begeleiding en financieringsaanvraag. In de afgelopen periode zijn er verschillende projecten door het ministerie, via het Innovation for Firms (IFS) fonds, goedgekeurd. De ondernemingen hebben een “grant” ontvangen. Via de Wereldbank en IDB wordt er gezocht naar fondsen of financiering met als doel de productie, productiviteit en innovatie van lokale productiebedrijven te stimuleren.

Informatievoorziening consumenten

Het ministerie treedt op diverse momenten in de media om consumenten bewust te maken van hun rechten en plichten. Zo vindt de informatievoorziening naar de consumenten op dit moment onder andere plaats via voorlichtingsprogramma’s op GOV TV en social media. Op de Facebookpagina van het ministerie worden er verder verschillende consument gerelateerde onderwerpen geplaatst, waarop consumenten kunnen reageren. Consumenten hebben de gelegenheid om informatie telefonisch en via Whatsapp op te vragen. Verder verschijnen via de media regelmatig berichten, waarin de controles worden belicht. Ook op de Facebookpagina van de Burger Informatie Centra (BIC’s) van de verschillende districten worden er berichten gepubliceerd over de controlewerkzaamheden. Vervolgens zijn er diverse overlegmomenten met de consumenten NGO’s, importeurs, winkeliers en ondernemersverenigingen, waarbij er wordt gesproken over het prijsbeleid en hoe de informatie-uitwisseling efficiënter aangepakt kunnen worden. Suggesties vanuit de samenleving om de informatievoorziening te optimaliseren, worden toegejuicht door het ministerie van EZ. Echter wordt opgemerkt dat er vanuit een bepaalde hoek steeds ongefundeerde kritiek wordt geleverd op het beleid van het ministerie van EZ.

Klachten en suggesties kunnen ingediend worden via Whatsapp +5978530915, het verkorte nummer 1940 en social media (Facebook).

Email: coza.EZ@gov.sr en internemarkt@gmail.com