Voor admiraal Craig Faller van de Verenigde Staten van Amerika is het een eer dat hij een bezoek heeft kunnen brengen aan de Republiek Suriname. Hij benadrukt dat Suriname een belangrijke, maar bovenal zeer gewaardeerde veiligheidspartner is in de regio. “Wij hebben vandaag gewichtige veiligheidsvraagstukken kunnen bespreken. Ik spreek bijzondere dank uit aan het staatshoofd van de Republiek Suriname, Chandrikapersad Santokhi en de minister van Defensie en haar team voor dit succes.”

Tijdens de ontmoeting met minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie is er een breedvoerig werkoverleg geweest. De Amerikaanse legertopper geeft aan dat de discussies waren gericht op mogelijkheden om de samenwerking uit te breiden, waaronder het tegengaan van transnationale dreigingen, het delen van informatie, uitwisselingen en capaciteitsopbouw op het gebied van defensie en veiligheid. “Suriname is een gewaardeerde buur, gerespecteerde partner en betrouwbare vriend. Dit bezoek is een cruciale stap voorwaarts in ons duurzaam partnerschap. De defensiesamenwerking tussen Suriname en de Verenigde Staten van Amerika is historisch en gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen”, aldus admiraal Craig Faller.

Faller heeft aangekaart dat de aanhoudende coronapandemie ook invloed heeft op verschillende aspecten van veiligheid in de regio. De ‘Southern Command’ heeft daarom gemeend om de regio te ondersteunen en te voorzien van medisch apparatuur en additionele tools om COVID-19 beheersbaar te houden. Uit handen van de admiraal hebben president Santokhi en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid een schenking ontvangen van medisch apparatuur die ongeveer 600.000 Amerikaans dollars waard is. “COVID-19 heeft ons alleen maar geleerd hoe belangrijk het is om samen te werken”, accentueert Faller.