Suriname gaat onverkort door met haar vaccinatiecampagne en zal ook de huidige strategie blijven hanteren. “Het blijft voorlopig ongewijzigd, totdat wetenschappelijk onderzoek ons tot een andere strategie forceert”, zegt Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van het ministerie van Volksgezondheid. Hij volksgezondheid-topper stelt met zijn reactie die gegeven heeft tijdens de COVID-19-persconferentie van 7 april 2021, de samenleving gerust. “Voor nu is het vaccineren van de meest gevoelige groepen. De zestig plussers. De personen tussen 40 en 60 jaar, met chronische aandoeningen. De gezondheidsmedewerkers, dialyse patiënten en personeel van bejaardentehuizen.”

Het toedienen van de tweede dosis voor personen die reeds hun eerste prik hebben ontvangen staat nog in de planning. “De tweede dosis staat nog gepland totdat wetenschappelijk onderzoek ons misschien overtuigd dat wij het anders moeten doen. We verwachten van Covax nog een dosis van 50.000 vaccins in de eerste helft van 2021. We doen ons best om zoveel mogelijk aan vaccins te komen die door de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig beschouwd zijn.”

De directeur heeft een uiteenzetting gegeven van de huidige situatie ten aanzien van de COVID-19-varianten die in Suriname aanwezig zijn. De topman zegt verder dat de Astrazeneca ook effectief is gebleken tegen de nieuwe varianten van het COVID-19-virus.