President Chandrikapersad Santokhi zegt dat het in de planning ligt om in januari 2022 een summit te houden met de staatshoofden van de buurlanden. Het gaat in deze om de staatshoofden van Brazilië, Guyana en mogelijk Frankrijk. Het doel van deze summit is om voor de hele regio een economische zone te maken. De cruciale speerpunten zullen zijn milieu, investeringen en infrastructuur. De regeringsleider noemt concreet de brug over de Corantijnrivier naar Guyana en die over de Marowijnerivier naar Frans-Guyana. Het Surinaamse staatshoofd deelde deze informatie tijdens zijn toespraak in Nederland, tijdens een Business Forum in Studio Beeld en Geluid in gemeente Den Haag.

President Santokhi heeft getracht bedrijven in Nederland te interesseren om te investeren in de Surinaamse offshore olie-industrie. “Liever vandaag dan morgen, want die oliegiganten gaan in 2025 al over tot olieproductie, maar zij gaan tot 2024 wachten voor een haven. Zij moeten nu overeenkomsten sluiten”, aldus het staatshoofd. Intussen is er al een officiële oproep de deur uitgegaan voor bedrijven die wensen te investeren. De president zegt ook dat lokale bedrijven voorkeur zullen krijgen om zaken te doen met de oliegiganten. Dat is afgesproken met de oliemaatschappijen. Hij zegt dat onder de noemer lokale bedrijven geplaatst kunnen worden bedrijven uit Suriname en Guyana, maar ook die uit Nederland zullen toegevoegd worden aan de lijst.

Ook zegt de president dat de gasvoorraden van Guyana die nu niet worden ontgint moeten worden benut. Ook de voorraden in het Surinaamse kustgebied zijn gecalculeerd in volume door experts. Deze voorraden van beide landen kunnen worden gebruikt als goedkope energie voor een industriepark in het westen van het land. De regeringsleider praat verder ook over het verder trekken van de gaspijpleiding naar het zuidwesten waar er grote voorraden bauxiet aanwezig zijn en samen met Guyana te starten met de bauxiet exploitatie. Ook met Brazilië zijn er gesprekken gaande om de resterende energie te exporteren naar het zuiderbuurland, waarbij ervoor een project in het noorden van Brazilië enorm veel energie nodig is. “Deze ontwikkelingen gaan wij niet kunnen bewerkstelligen met 550.000 inwoners. Daarom nodigt hij ook bedrijven in Nederland uit om zaken te komen doen, onder de voorwaarden dat iedereen gelijke kansen krijgt op basis van transparantie en eerlijkheid.”