Suriname zal de samenwerking met het prestigieuze Rio Branco Instituut (IRBr) intensiveren. Dit heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) op dinsdag 18 januari 2022 gedeeld met de Communicatie Dienst Suriname (CDS). Het instituut is een hogeschool voor internationale betrekkingen en tevens een diplomatieke academie in Brasilia, de hoofdstad van de Federatieve Republiek Brazilië.

De IRBr werd opgericht op 18 april 1945, in het kader van de honderdjarige viering van de geboorte van de Baron van Rio Branco. Het instituut wordt geleid door het ministerie van Buitenlandse Zaken van Brazilië. “Suriname mag jaarlijks één diplomaat sturen naar Rio Branco, maar dat zal opgevoerd worden”, geeft minister Ramdin aan.

Er is vanuit het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken een beroep gedaan op Brazilië om diplomaten die lesgeven op het Rio Branco Instituut naar Suriname te sturen om hun kennis te delen over de Zuid-Amerikaanse politieke geschiedenis en diplomatie. “Dit is een van de terreinen waar we altijd samen op gewerkt hebben”, zegt de regeringsfunctionaris.