Minister ad interim van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZOTI), Rishma Kuldipsingh, heeft een delegatie van de Wereldbank (WB) ontvangen. Het bezoek aan de minister is naar aanleiding van consultaties die gehouden worden voor de Suriname Systemic Country Diagnostic (SCD), die de basis vormt voor de nieuwe strategie in de samenwerking tussen Suriname en de WB. Tijdens dit onderhoud is ook de voortgang van de lopende projecten en de technische assistentie besproken. Ook stond op de agenda de kennismaking met de nieuwe Resident Representative, Diletta Doretti. Het ministerie van EZOTI heeft een lopend project met de WB, het Suriname Competitiveness and Sector Diversification project (SCSD). De bewindsvrouw heeft tijdens de ontmoeting de delegatie de garantie gegeven dat het SCSD- project prioriteit zal genieten. Het bezoek heeft op vrijdag 8 april 2022 plaatsgevonden.

Het SCSD-project heeft als doel het ondernemers-en investeringsklimaat in Suriname te verbeteren, in het bijzonder sectoren betreffende de mijnbouw, landbouw en toerisme sector. Dit project wordt uitgevoerd door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), C1 “Strengthening the mining sector governance, transparency, accountability and administration” en het ministerie van EZOTI, C2 “Investing in SMEs and value chains in emerging industries”. De totale lening van dit project is USD 23 miljoen, waarvan US$ 7 miljoen voor activiteiten van NH bestemd is en US$ 16 miljoen voor de activiteiten van het ministerie van EZOTI.

Bij de meeting waren naast minister Kuldipsingh en de WB-delegatie ook aanwezig de directeuren van NH en Financiën en Planning, de Component Coördinatoren van het project en vertegenwoordigers van beide ministeries. De WB-delegatie had behoefte aan informatie over welke de activiteiten vanuit het project worden uitgevoerd, welke uitdagingen er zijn en hoe de bank daarin kan ondersteunen. Vanuit het ministerie van EZOTI is aangegeven, dat gekeken wordt naar het geven van grants met name aan de Kleine en Middelgrote Ondernemingen (KMO’s) en het “upgraden” van bedrijven en verschillende instituten. Ook wordt voornamelijk aandacht besteed aan de Electronic Single Window, die belangrijk is voor de rangschikking op de lijst van “ease of doing business”, stimuleren van lokaal toerisme en de “branding” van Suriname. De directeur van financiën onderstreepte dat het project heel belangrijk is voor Suriname voor een betere positionering op de ranglijst van “ease of doing business” en dat er hoge verwachting zijn voor dit project.

Minister Kuldipsingh heeft het verzoek gedaan aan de WB om de projecten en activiteiten te ondersteunen waar nodig. Hiervoor heeft de delegatie bereidwilligheid getoond. Ook gaf de bewindsvrouw ten aanzien van de KMO’s aan, dat het streven erop gericht is om in 2022 een aanvang te maken met het verstrekken van leningen aan de kleine ondernemers. Vanuit de Wereldbank-delegatie is Suriname gecomplimenteerd voor de samenwerking tussen beide ministeries en de componenten. Wat voor de delegatie van belang is, is dat er specifiek wordt aangegeven wie of wat nodig is om het project vlot en gericht te continueren. Minister Kuldipsingh is zeer ingenomen met het bezoek van de Wereldbank waarbij de knelpunten zijn besproken en de aandacht gevraagd is voor technische ondersteuning op diverse gebieden. Zij ziet graag dat er verdere gesprekken worden gevoerd tussen de betrokken partijen om het project verder voort te zetten en succesvol af te ronden.