De regering, heeft bij monde van president Chandrikapersad Santokhi, aangekondigd dat zij medio augustus 2022 zal starten met het verstrekken van 5000 bouwkavels in verschillende districten. Alle kavels hebben een oppervlakte van minimaal 500 vierkante meter. Het staatshoofd zegt de instructie te hebben gegeven aan de minister van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) om erop toe te zien dat alleen personen die nog niet over een kavel beschikken in aanmerking komen.

De president zegt verder dat erop is toegezien dat de gebieden grenzen aan bestaande infrastructuur, waar deze makkelijk ontsloten kunnen worden. Ook voor de aansluiting van nutsvoorzieningen zegt het staatshoofd dat deze voorwaarde een vereiste is. “Niet wanneer de percelen verstrekt zijn, moet ik horen dat het om groot bos of zwampgebied gaat of dat de percelen niet te bereiken zijn”, voegt de president eraan toe.

Het staatshoofd zegt dat er gesprekken gaande zijn met de Centrale Bank van Suriname om fondsen te genereren, waarbij de burgers die aanmerking komen voor een kavel, goedkoop kapitaal kunnen lenen. Het licht in de planning om deze middelen in 2023 beschikbaar te hebben. Ook zal in samenwerking met particulieren projecten opgestart worden voor de bouw van woningen.