President Chandrikapersad Santokhi is gereed voor een ontmoeting met Xi Jinping, staatshoofd van de Volksrepubliek China. Dit heeft de Surinaamse regeringsleider laten optekenen tijdens de viering van het Chinees Nieuwjaar op 22 januari 2023 in het gebouw van Kong Ngie Tong Sang. President Santokhi is in verband met Chinees Nieuwjaar te gast geweest bij de Chinese verenigingen Kong Ngie Tong Sang en Chung Fa Foei Kon. Het staatshoofd sprak in aanwezigheid van de Chinese ambassadeur Han Jing zijn dank uit voor de bijdrage van de verenigingen aan de Suriname gemeenschap.

Ambassadeur Han Jing gaf aan zich in te zetten voor het versterken van de relatie tussen China en Suriname. President Santokhi zei hierop gereed te zijn voor een bilaterale ontmoeting met het staatshoofd van het Aziatische land. Het lag in de bedoeling president Xi Jinping te ontmoeten tijdens de G20-top op Bali, in november van het vorig jaar. President Santokhi reisde vanwege binnenlandse ontwikkelingen echter niet meer af. “Ik ben ready voor een bilateraal overleg op het niveau van twee presidenten om de samenwerking te verdiepen naar alle sectoren,” sprak het staatshoofd zaterdag.

Hij deelde mee dat de recent beëdigde ambassadeur van Suriname voor de Volksrepubliek China, Pick Fung Chong, binnenkort naar haar standplaats vertrekt. President Santokhi is ervan overtuigd, dat met de nieuwe diplomaat de bilaterale samenwerking verder zal worden verstevigd. “De nadruk zal voornamelijk worden gelegd op het intensiveren van wederzijdse voordelige banden op gebieden zoals handel, economie en de humanitaire relatie,” aldus het staatshoofd. Hij sprak zijn erkenning uit voor de bijdrage van de Chinese verenigingen aan de Surinaamse samenleving. Kong Ngie Tong Sang is tijdens de Covid-19-pandemie actief geweest, onder meer met het doneren van beschermingsmateriaal. Chung Fa Foei Kon ondersteunt bij het vertalen van presidentiële boodschappen naar het Chinees.

Chinees Nieuwjaar is een van de meest belangrijkste festiviteiten voor Chinezen wereldwijd. Het staatshoofd heeft beide verenigingen gevraagd bij te dragen aan het groots vieren van 170 jaar Chinese Immigratie, die dit jaar net als 150 jaar Hindoestaanse Immigratie en 160 jaar Keti Koti een jubileumviering is. Speciaal voor deze gezamenlijke jubileumvieringen heeft president Santokhi vorig jaar een nationale commissie in het leven geroepen. Volgens het staatshoofd is de Chinese gemeenschap inmiddels deel geworden van de Surinaamse bromki dyari.