De Justitieministers van Curaçao, Aruba, Sint-Maarten en Suriname hebben zich verenigd in een gezamenlijke inspanning. De vertegenwoordigers van de Antillen – Shalten Hato van Curaçao, Rocco Tjon van Aruba en Anna Richardson van Sint-Maarten – hebben vanaf 22 augustus 2023 een werkbezoek aan Suriname gebracht, waarbij ze te gast waren bij hun Surinaamse collega van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi. In de afgelopen dagen hebben de bewindslieden kennismakingsbezoeken afgelegd aan diverse Surinaamse overheidsfunctionarissen, werkbezoeken gebracht aan verschillende instituten en ook ontmoetingen gehad met president Chandrikapersad Santokhi.

Op vrijdag 25 augustus 2023 hebben ze hun samenkomst voortgezet met een vierhoeksoverleg in de Banquet Hall van Hotel Torarica. Deze bijeenkomst was bedoeld om te discussiëren over negen onderwerpen waar de functionarissen zich voor zullen inzetten. Onderwerpen zijn onder andere jeugdcriminaliteit, buurtbeheer, het cameraproject en georganiseerde misdaad. Minister Amoksi verklaarde dat deze aspecten uitgebreid zijn besproken en dat de bewindslieden tot overeenstemming zijn gekomen. Er zal een werkgroep worden opgezet om verdere samenwerking op diverse gebieden te versterken.

Het programma omvat ook een Memorandum of Understanding (MoU) over samenwerking op verschillende terreinen en implementatiewijzen. Minister Amoksi benadrukt dat pas nadat de werkgroep zijn werk heeft gedaan, er gesproken kan worden over behaalde resultaten en wat nog gerealiseerd moet worden. Er zal samengewerkt worden met Curaçao op het gebied van een fonds voor criminaliteitsbestrijding. Minister Amoksi benadrukte dat er tal van onderwerpen met zijn Antilliaanse collega’s zijn besproken. Hij is van mening dat het nu tijd is voor justitieministers om weer bijeen te komen, aangezien de landen met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben.

Er zal samenwerking en uitwisseling van kennis plaatsvinden, met name op het gebied van strafrecht. Minister Richardson is verheugd over de bereidwilligheid van haar collega’s om de handen ineen te slaan. “We willen graag meer samenwerken, zodat we kunnen profiteren van elkaars ervaringen”, aldus de bewindsvrouw van Sint-Maarten. Ze kijkt tevreden terug op de bezoeken die de afgelopen dagen zijn afgelegd aan verschillende faciliteiten, zoals het Opa Doeli Jeugddetentiecentrum, het Huis van Bewaring en het Jeugd Correctie Centrum (JCC) in Santo Boma. Volgens minister Richardson is er nu een beter inzicht verkregen in de operationele aspecten in Suriname.