In een baanbrekende samenwerking tussen de Raad voor Coöperatiewezen (RACO) en Solidaridad Network Suriname, werd op maandag 28 augustus 2023 een cruciale training over coöperatief ondernemerschap gegeven aan lokale bewoners van Snesi Kondre, gelegen in het prachtige district Sipaliwini. De training, geleid door de voorzitter van RACO, Claudette Etnel, richtte zich op het stimuleren van micro- en startende ondernemers om samen te werken in coöperatieve structuren om zo meer succes te bereiken.

RACO-voorzitter Claudette Etnel benadrukte het belang van coöperatief ondernemerschap binnen de gemeenschap en wees op de potentieel grotere werkgelegenheid en individuele inkomens die hieruit voort kunnen komen. Ze voorzag de deelnemers van essentiële informatie en begeleiding over het oprichten van coöperaties, inclusief de kenmerken van coöperaties, de oprichting van besturen en toezichtcommissies, en het opstellen van statuten. Etnel onderstreepte dat coöperaties kunnen bijdragen aan een grotere werkgelegenheid, individuele en nationale welvaart, en een stijging van het nationaal inkomen.

Wat opvallend was, was het enthousiasme van de deelnemers om landbouwcoöperaties op te zetten, wat aantoont dat lokale bewoners de voordelen van samenwerking begrijpen en geïnteresseerd zijn in de werking van coöperaties.

Etnel bevestigde de voortdurende inzet van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) om micro-ondernemers te ondersteunen en begeleiden bij het oprichten van coöperaties door middel van trainingen en informatiesessies. RACO, als de drijvende kracht achter de promotie en begeleiding van coöperaties, blijft zich inzetten voor de groei van het coöperatiewezen in Suriname. Dit initiatief bouwt voort op eerdere successen, waaronder de training van vrouwelijke ondernemers in samenwerking met de Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) en virtuele trainingssessies over coöperatief ondernemerschap voor startende ondernemers.

Deze recente training markeert een cruciale stap in de richting van een bloeiender coöperatiewezen en een veelbelovende toekomst voor ondernemers in Sipaliwini. De inzet van RACO en haar partners blijft van onschatbare waarde voor het stimuleren van samenwerking en economische groei in Suriname.