Binnenkort zal in Dirkshoop, in het district Saramacca, een Ayurvedische medicinale plantentuin en een Ayurvedisch gezondheidscentrum verrijzen. De aanleg en bouw van deze faciliteiten zijn gestart op vrijdag 10 november, met de aanwezigheid van president Chandrikapersad Santokhi, de Indiase ambassadeur Shankar Balachandran en andere hoogwaardigheidsbekleders. Dit project is een gezamenlijke inspanning van de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw, Veeteelt en Visserij, de Stuurgroep Ontwikkeling Traditionele Medische Systemen Industrie (OTMSI), de ambassade van de Republiek India, met ondersteuning van het districtscommissariaat Saramacca.

Deze dag markeerde zowel de Internationale Dag van de Wetenschap als de Internationale Ayurveda Dag. Ambassadeur Balachandran uitte zijn grote eer om deel uit te maken van dit unieke project in Suriname. Hij benadrukte de 5000-jarige geschiedenis van Ayurveda en haar plaats in India’s culturele erfgoed, waarbij het draait om welzijn en levenskennis. Voor de diplomaat staat Ayurveda voor balans en harmonie, gelovend dat gezondheid en welzijn hierin verscholen liggen. India is trots op haar betrokkenheid bij dit project.

President Santokhi benadrukte de wereldwijde groei van deze geneeskundige vorm en legde de nadruk op het belang van deze dag voor de duurzame ontwikkeling van de traditionele medische industrie in Suriname. Hij waardeerde de bijdrage van de Stuurgroep OTMSI en alle partijen betrokken in deze sector. De regering werkt aan relevante wetgeving en ziet deze tuin en het centrum als het begin van een nieuw tijdperk voor de Surinaamse gezondheidszorg, niet alleen voor betaalbare zorg, maar ook als een kennisuitwisselingsplatform voor de regio. Santokhi benadrukte de wens om geen gewoon behandelcentrum te creëren, maar eerder een hele industrie voor de regio, met Suriname als centrum voor verdere verspreiding van deze sector naar het Caribisch gebied.