President Chandrikapersad Santokhi zal op 14 november 2023 vroeg in de ochtend naar Barbados vertrekken om deel te nemen aan de allereerste Caricom-top met Saoedi-Arabië. Deze historische bijeenkomst, gefaciliteerd door Saoedi-Arabië, zal op 16 en 17 november 2023 in Riyad plaatsvinden, waar alle veertien regeringsleiders van het Caribisch gebied aanwezig zullen zijn. President Santokhi keert op 18 november 2023 terug naar Suriname.

De betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en de Caricom-regio zijn in de afgelopen twee jaar versterkt, met meerdere bezoeken van Saoedische hoogwaardigheidsbekleders aan de regio. Tijdens de top staan cruciale kwesties zoals klimaatverandering, olie en gas, ontwikkelingen in het Midden-Oosten, en de internationale economische situatie op de agenda. President Santokhi zal de vergadering toespreken, waarbij de nadruk zal liggen op functionele samenwerking tussen Caricom, met name Suriname, en Saoedi-Arabië.

De president voerde recentelijk gesprekken met de minister van Staat van Saoedi-Arabië over het vergemakkelijken van de reis naar Mekka voor Surinaamse bedevaartgangers en besprak mogelijke samenwerking op het gebied van financiering voor projecten. Ondanks lopende gesprekken met vakbonden in Suriname, acht de president het essentieel om zijn rol als staatshoofd te vervullen in het versterken van internationale betrekkingen en het aangaan van nieuwe samenwerkingen.

President Santokhi heeft het cluster van ministers gemandateerd om de gesprekken met vakbonden voort te zetten, terwijl hij tijdens zijn afwezigheid op de hoogte wordt gehouden en indien nodig virtueel contact zal hebben. Hij roept op tot gezamenlijke inspanningen van alle sectoren om bij te dragen aan het herstel en de toekomst van Suriname, benadrukkend dat orde en rust gehandhaafd zullen worden tijdens zijn afwezigheid.