Het Saramaccakanaal is op veel plaatsen overwoekerd en vernauwd, wat leidt tot wateroverlast in gebieden die afhankelijk zijn van de afwatering naar het kanaal, vooral tijdens zware regenval. Om dit probleem aan te pakken, zal het ministerie van Openbare Werken (OW) in samenwerking met belanghebbenden en met financiering van de Wereldbank het Saramacca Canal System Rehabilitation Project (SCSRP) uitvoeren. De contractondertekening met aannemer International Infra NV vond plaats op het departement op dinsdag.

Het SCSRP is een omvangrijk project dat tot doel heeft niet alleen Groot-Paramaribo, maar ook een veel groter gebied te ontwateren. Cheryl Margaret, de projectcoördinator van SCSRP, benadrukt dat het project een aanzienlijke impact zal hebben op het drainagestelsel in Paramaribo en omliggende gebieden. Het primaire doel is het verminderen van het overstromingsrisico en het verbeteren van het 25 kilometer lange kanaalsysteem, van Doorsteek tot Uitkijk. Bestaande sluizen zullen ook worden aangepakt als onderdeel van het project, dat een uitvoeringstijd van 22 maanden heeft, met 12 maanden voor de constructie.

Het project omvat ook de ontwikkeling van een masterplan dat als leidraad zal dienen voor toekomstige ontwateringsprojecten van OW. Gebieden zoals de binnenstad, Creola, Winti Wai, Belfima en Rahemal staan op de lijst van gebieden die ontwaterd moeten worden. Het projectmanager van International Infra NV, Vishnu Kalloe, noemt het een uitdagend project dat uit vijf secties bestaat, waarbij werkzaamheden onder andere het verwijderen van vegetatie aan beide zijden van het kanaal omvatten.

De ondertekening markeert het begin van de werkzaamheden, gevolgd door een onderhoudsperiode van drie maanden na afronding. De financiering van het project, ter waarde van USD 35 miljoen, komt van de Wereldbank. Minister Nurmohamed benadrukt het belang van bewustwording rondom het project en plant overlegmomenten met belanghebbenden en buurtbewoners. De minister wijst erop dat ontwatering niet alleen in Paramaribo cruciaal is, maar ook in het zuiden, en benadrukt dat er ook ontwateringsprojecten voor andere delen van het land op de planning staan. Hij benadrukt de verantwoordelijkheid van de directievoerder en de aannemer om aan te tonen dat Suriname een dergelijk project succesvol kan uitvoeren.