Op zaterdag 18 november 2023 keerde President Chandrikapersad Santokhi terug uit Riyadh, Saudi-Arabië, na de eerste CARICOM-Saudi-Arabië Summit. De Summit versterkte de banden tussen de Caribische landen en Saudi-Arabië, met focus op samenwerking op gebieden zoals klimaatverandering, toerisme, investeringen, handel, en bereikbaarheid. Saudi-Arabië heeft $2.5 miljard toegezegd voor groene ontwikkeling in de regio, waarvan Suriname zal profiteren.

President Santokhi benadrukte de groeiende relatie tussen Suriname en Saudi-Arabië, met plannen voor samenwerking op het gebied van woningbouw, infrastructuur, agri-business, voedselzekerheid en duurzaam bosbeheer. Saudi-Arabië schenkt $4 miljoen aan Suriname voor onderwijs en sociale programma’s. Er zijn ook gesprekken geweest over waterexport, makkelijkere connecties naar Mekka, en studiebeurzen voor Surinamers.

Het staatshoofd overweegt de oprichting van een diplomatieke missie in Suriname, terwijl Saudi-Arabië een niet-residerende ambassadeur stuurt. Deze versterkte betrekkingen met landen, waaronder het Midden-Oosten, Afrika en Zuidoost-Azië, zijn van groot belang voor de economische groei en ontwikkeling van Suriname. President Santokhi kijkt positief uit naar verdere verbeteringen in de diplomatieke betrekkingen.