Op 20 november 2023 organiseerde de Commissie Evaluatie Ontslagwet 2018 een validatiesessie in Torarica, waarbij de overheid, vakbeweging, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties betrokken waren. De bijeenkomst had tot doel het breed gedragen advies van stakeholders te bespreken om de werking van de Ontslagwet 2018 te verbeteren.

Tijdens de opening benadrukte Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, dat de kwestie van ontslag, vooral de noodzaak om een vergunning aan te vragen, al 40 jaar een onderwerp van discussie is sinds de introductie van Decreet E-39 in 1983. Hij erkende de gevoeligheid van ontslagzaken en prees de bijdrage van Decreet E-39 en de Wet Ontslagvergunning aan de verrijking en modernisering van de arbeidswetgeving. Minister Mac Andrew benadrukte het belang van evaluatie van wetten in het licht van arbeidsmarktontwikkelingen en verwachtte dat de sessie zou bijdragen aan inzichten om het ontslagproces te verbeteren.

Voorzitter van de commissie, Glenn Piroe, gaf in een korte inleiding aan welke stappen de commissie heeft genomen, waaronder een interne studie, consultaties met belanghebbenden, en waardeerde de bijdragen van diverse stakeholders, waaronder de LGBTIQ-community, Nationale Vrouwenbeweging, IRIS, VIDS, en docenten Arbeidsrecht van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Piroe legde uit dat de commissie in december 2023, met een mogelijke uitloop naar de volgende maand, een beschikking met criteria voor de beoordeling van ontslagzaken, een staatsbesluit met nadere regelingen, een huishoudelijk reglement en een beleidsnotitie zal aanbieden aan de minister. Wihtley Lodik en Meena Kandhai-Ramai, leden van de commissie, bespraken in hun inleidingen de mogelijke punten die worden opgenomen in de nieuwe beschikking en het staatsbesluit met betrekking tot het ontslagproces.

Na de inleidingen volgde een intensief debat met de stakeholders over de nadere regeling van de Ontslagwet, met specifieke aandacht voor de bevoegdheden van de Ontslagcommissie en het Juridisch Bureau van de Arbeidsinspectie. De commissie plant verdere dialoog met stakeholders na de afronding van de beschikking en het staatsbesluit.