Bij de opening van de 28e Klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Dubai benadrukte COP28-voorzitter Dr. Sultan Al Jaber de ambitie om krachtige besluiten te nemen ter bestrijding van klimaatverandering en het handhaven van de 1,5°C-doelstelling. Een mijlpaal werd direct bereikt met een historische overeenkomst om het “Loss and damage”-fonds operationeel te maken, waarmee kwetsbare ontwikkelingslanden steun ontvangen voor de negatieve gevolgen van klimaatverandering.

De voorzitter prees dit als het resultaat van jarenlang hard werk en benadrukte de snelheid waarmee het fonds binnen een jaar na de overeenkomst in Sharm El Sheikh operationeel werd.

Op 2 december zal president Chandrikapersad Santokhi Surinames visie op klimaatverandering delen en het standpunt van de G77-landen kenbaar maken aan de staatshoofden en regeringsleiders op de conferentie in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij wordt vergezeld door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, evenals Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu, bijgestaan door een team van klimaat- en milieudeskundigen.