President Santokhi benadrukt op de COP28 in Dubai het cruciale belang van economische diversificatie voor het verminderen van uitstoot en het aanpakken van klimaatverandering. Hij richt zich met name op de agrarische sector en het toerisme. Santokhi pleit voor het benutten van natuurlijke hulpbronnen, vergelijkbaar met ontwikkelde landen vóór klimaatverandering. Hij erkent de offers van ontwikkelingslanden en dringt aan op wereldwijde inspanningen om de opwarming onder 1,5 graden te houden. Suriname streeft naar carbonneutraliteit tegen 2050, bevordert groene energie en investeert in mangrove-plantages. President Santokhi roept op tot solidariteit en financiering vanuit verantwoordelijke landen, verwelkomt het schadefonds op COP28 en benadrukt de noodzaak van duurzaam bosbeheer en transparant verdienmodel voor ontwikkelingslanden.