President Chandrikapersad Santokhi benadrukte tijdens de G77+China Leadership Summit in Dubai op zaterdag 2 december 2023 dat ontwikkelingslanden nog steeds streven naar het vervullen van basisbehoeften, in tegenstelling tot ontwikkelde landen die dit al hebben bereikt vóór de mondiale focus op klimaatactie. Deze top, die plaatsvond in het kader van COP28, bouwde voort op de eerdere G77+China-top in Havanna, Cuba, waar regeringsleiders discussieerden over duurzame ontwikkeling. President Santokhi waardeerde het initiatief van Cubaanse president Miguel Diaz-Canel om deze bijeenkomst voor het eerst binnen het COP-framework te organiseren. Hij benadrukte het belang van samenwerking binnen het mondiale Zuiden om cruciale kwesties aan te pakken en een gezamenlijke agenda vast te stellen.

President Santokhi benadrukt dat ontwikkelingslanden, inclusief Suriname, zich bewust inzetten voor duurzame ontwikkeling te midden van nieuwe natuurlijke hulpbronnen. Hij pleit voor een ‘rechtvaardige transitie’ om economieën te ontwikkelen en benutten. Ondanks nobele doelstellingen en financiële beloften van veel landen, constateert het staatshoofd dat beperkte toegang en toewijzing aan het mondiale Zuiden, samen met omslachtige procedures en trage beoordelingsperioden, de effectiviteit van hulpbronnen belemmeren.