Tijdens de recente regeringsvergadering op 13 december 2023 zijn diverse nationale zaken besproken en besluiten genomen. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen informeerde de regering over de voortgang in de goudsector, met belangrijke projecten zoals het uitfaseren van kwik en het aanleren van nieuwe technieken aan goudzoekers. Wekelijkse updates over de ordening van de goudsector zullen tijdens komende regeringsvergaderingen plaatsvinden.

Ilse Krenten, voorzitter van de Anti-Corruptie Commissie, lichtte de regering in over de verplichte Verklaring van Inkomen en Vermogen. Het formulier wordt binnenkort beschikbaar op de officiële website, en publieke functionarissen hebben drie maanden de tijd om hun documenten in te dienen bij de notaris.

Christiaan Calor van de Grondconversie Unit presenteerde het snelle proces van grondconversie, waarbij aanvragen binnen vier weken worden verwerkt, met opbrengsten terugvloeiend naar sociale programma’s.

De regering keurde de uitvoering van de vakbondsovereenkomst goed, met fiscale aanpassingen, waaronder een verhoogde belastingvrije som en verruiming van belastingschijven vanaf januari 2024. Btw op kookgas, elektriciteit en water blijft zes maanden aangehouden, en de government take op brandstof wordt voor een maand verminderd. In december 2023 wordt de eenmalige koopkrachtversterking verhoogd van SRD2500 naar SRD5000, waarvan SRD4200 in december wordt uitbetaald en de resterende SRD800 in 2024.