Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) wil de Surinaamse gemeenschap bewust maken van de toenemende risico’s en gevolgen van betrokkenheid bij drugssmokkel in het buitenland.

De recente stijging van het aantal gearresteerde Surinaamse staatsburgers in verband met drugssmokkel in het buitenland baart de autoriteiten zorgen. Veel burgers lijken mogelijk niet volledig op de hoogte te zijn van de ernstige consequenties van dergelijke daden.

Het ministerie benadrukt het belang van bewustzijn over de risico’s en de ernstige gevolgen die een arrestatie in het buitenland met zich meebrengt. Dit omvat beperkingen van persoonlijke vrijheid, communicatieobstakels door taalbarrières, mogelijk gebrek aan directe medische hulp, beperkte mogelijkheden om contact te onderhouden met familie in Suriname en potentieel langdurige gevangenisstraffen.

Met de nadruk op het ontbreken van een consulaire vertegenwoordiging op alle locaties, roept het ministerie de samenleving op om niet toe te geven aan illegale activiteiten voor persoonlijk voordeel. Het benadrukt de buitengewoon hoge risico’s en de verwoestende gevolgen voor betrokken individuen en hun families.

Het ministerie moedigt de gemeenschap aan zich in te zetten voor legale persoonlijke groei, met een focus op onderwijs, vaardigheden en deelname aan eerlijke zakelijke activiteiten. Door positieve keuzes te maken, draagt men niet alleen bij aan het individuele welzijn maar ook aan de algehele welvaart van Suriname.