Regeringsraads vergadering 3 jan 2024 #RA1photography contact / follow us on FB & insta Snap: ra1_photography mob/ app 597 8626446

Tijdens de regeringsvergadering op woensdag 24 januari 2024 stonden de goudsector en grondzaken centraal. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen leidde de discussie over concrete stappen om de milieueffecten van de goudsector te verminderen, met de nadruk op bewustwording en het terugdringen van schadelijke stoffen zoals kwik en cyanide. De regering overweegt nieuwe technologische investeringen om goudwinning efficiënter en milieuvriendelijker te maken.

Met oog op het behoud van Suriname’s biodiversiteit en schone rivieren, worden geen nieuwe goudconcessies uitgegeven in ongerepte gebieden. De regering overweegt milieubelastingmodellen voor goudopkopers om duurzaamheid te stimuleren.

In het kader van grondzaken heeft de regering besloten grondrechten over te dragen aan 45 natuurlijke personen en 20 rechtspersonen. Dit initiatief biedt de samenleving een betaalbare optie om eigenaar te worden van toegewezen grond. Presidentiële beschikkingen zijn al uitgereikt, waarbij individuen via de website gov.sr grondconversie kunnen aanvragen. Burgers hebben de mogelijkheid percelen van maximaal 2500 vierkante meter voor SRD25 per vierkante meter om te zetten in eigendom. De inkomsten uit dit initiatief worden teruggeleid naar sociale projecten ter bevordering van het algemene welzijn.

De genomen besluiten zijn gericht op het welzijn van de samenleving en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. De regering belooft regelmatige updates te verstrekken, rekening houdend met internationale druk en strevend naar oplossingen die de komende generaties zullen beschermen.