De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en Suriname hebben op 23 februari in Georgetown, Guyana een financieringsovereenkomst van $12 miljoen getekend. Deze overeenkomst zal de toegang tot krediet voor micro-, kleine en middelgrote ondernemingen (Mkb’s), met een focus op Bio-Businesses, verbeteren. Dit initiatief, onder het Amazonia Forever programma, markeert de eerste IDB-operatie voor Amazone Bio-Businesses in het Caribisch gebied.

Het programma, gelanceerd vorig jaar juni in Sao Paulo, is bedoeld om duurzame ontwikkeling in de Amazone te versnellen. Suriname is het eerste land dat een dergelijk programma tekent, wat door minister Raghoebarsing werd bevestigd tijdens de XII Annual Caribbean Governor’s Meeting van de IDB in Guyana.

De financiering zal ongeveer 500 micro- en kleine bedrijven ondersteunen, gericht op klimaatveranderingadaptatie en -mitigatie in de Amazone. Het programma omvat vier componenten, waaronder het versterken van de leencapaciteit van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) en financiering voor Bio-Businesses in de agrarische sector en ecotoerisme.

De uitvoering van het programma ligt in handen van de NOB, die een capaciteitsversterkingstraject heeft doorlopen met technische assistentie van de IDB. De financiering, grotendeels via een IDB-lening van $8 miljoen en aanvullend via het Green Climate Fund (GCF), zal bijdragen aan het bevorderen van een bloeiende toekomst voor Suriname.