Lang voordat het publiek vernam over de komst van elektrische voertuigen naar Suriname, gaf president Chandrikapersad Santokhi de opdracht aan de minister van Financiën en Planning om beleid te ontwikkelen voor hun import. Hij is van mening dat deze voertuigen moeten worden gestimuleerd met incentives en dat ze, als het aan hem ligt, vrij van invoerrechten het land binnen moeten komen. Dit verklaarde president Santokhi tijdens zijn toespraak bij de start van de Mini-expo in Assuria Highrise op zaterdag 16 maart 2024, waar Powerful Nexus en Cheung’s Sound & Vision officieel de Tesla Electric Vehicle en de Pearl River Piano hebben gelanceerd.

Het staatshoofd had de eer om als eerste de elektrische auto’s en de Pearl River Piano te bezichtigen. De organisatie benadrukte de voordelen van deze producten voor de samenleving, en aanwezigen konden ze van dichtbij bekijken en zelfs testritjes maken op het terrein van Assuria Highrise. President Santokhi hoopt dat het beleid snel wordt ontwikkeld om het gebruik van elektrische auto’s in Suriname te bevorderen, maar benadrukt dat het betaalbaar moet blijven voor de samenleving. In zijn toespraak stond hij stil bij twee centrale thema’s: de toekomst van Suriname en het creëren van verbindingen.

Wat betreft de toekomst, stelt de president dat Suriname, als een van de drie Carbon-negatieve landen ter wereld, deze status wil behouden. Hij benadrukte het belang van beleidsontwikkeling gericht op het exploiteren van olie en gas op een milieuvriendelijke manier, evenals de overgang naar groene energie. De introductie van elektrische voertuigen past binnen het bredere beleid van de regering om fossiele brandstofvoertuigen te vervangen door elektrische alternatieven.

Over het tweede thema, verbinding, benadrukte hij het belang van samenwerking tussen bedrijven om regeringen te ondersteunen bij het bereiken van gezamenlijke doelen. Hij prees de samenwerking tussen Powerful Nexus en Cheungs Music, twee ondernemingen die hun sporen hebben verdiend in Suriname, en benadrukte hun rol in het verleden, heden en de toekomst. De president bedankte ook alle ondernemers die bijdragen aan de ontwikkeling van het land.