Op 12 april 2024 vond een productieve ontmoeting plaats tussen president Chandrikapersad Santokhi en premier Li Qiang van de Volksrepubliek China, als onderdeel van het staatsbezoek van president Santokhi aan China. Tijdens de ontmoeting werden de vriendschappelijke en historische banden tussen beide landen benadrukt. Premier Li Qiang erkende in zijn openingstoespraak Suriname als een belangrijke strategische partner in het Caribisch gebied en sprak over positieve ontwikkelingen in de relatie.

Hij benadrukte het belang van toekomstgerichte samenwerking en de voortdurende ontwikkeling van vriendschap tussen beide landen. China blijft Suriname ondersteunen en moedigt grote Chinese bedrijven aan om in Suriname te investeren. President Santokhi uitte zijn dankbaarheid voor de hartelijke ontvangst en de voortdurende vriendschap die China Suriname biedt via technische bijstand, studiebeurzen, schenkingen en leningen onder aantrekkelijke voorwaarden. Hij herinnerde aan de steun tijdens de COVID-19-pandemie als een moment van solidariteit, waarbij China vaccins leverde te midden van binnenlandse uitdagingen, wat de banden tussen beide landen versterkte.

De president benadrukte de diepgewortelde historische banden tussen Suriname en China, die teruggaan tot meer dan 170 jaar met de komst van Chinese immigranten naar Suriname. Hij prees de bijdrage van de Chinese gemeenschap aan de diversiteit en het economisch leven van Suriname. Beide leiders onderstreepten de noodzaak van gezamenlijke internationale actie met betrekking tot klimaatverandering en andere gedeelde uitdagingen, evenals het versterken van het internationale multilaterale systeem en het vereenvoudigen van de toegang tot ontwikkelingskapitaal.