Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking voerde op maandag 22 april 2024 tijdens zijn bezoek aan Frankrijk een succesvol bilateraal overleg. Het doel was om lopende projecten en geopolitieke kwesties te bespreken.

Het overleg vond plaats op het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Frankrijk in Parijs, waar Minister Ramdin samenkwam met Stéphane Séjourné, de Franse minister voor Europa en Buitenlandse Zaken, en Anthony Ohemeng-Boamah, assistent directeur-generaal voor Externe Betrekkingen en Prioriteit Afrika van UNESCO.

Met Séjourné werden verschillende onderwerpen besproken, waaronder grensdemarcatie, samenwerking langs de grens en het afronden van werkzaamheden aan de aanmeersteiger voor de Albina-St. Laurent veerverbinding. Ook werden de situatie in Haïti en bilaterale betrekkingen met China besproken, evenals de rol van multilaterale instellingen in internationale veiligheid en rechtvaardigheid.

Het overleg met Ohemeng-Boamah concentreerde zich op de relatie tussen Suriname en UNESCO, met specifieke aandacht voor het rapport van UNESCO/ICOMOS over de nieuwbouw van De Nationale Assemblee in de historische binnenstad van Paramaribo. Minister Ramdin nodigde via Ohemeng-Boamah de directeur-generaal van UNESCO uit voor een bezoek aan Suriname, als reactie op het rapport. Na het bilateraal overleg werd een overeenkomst getekend betreffende territoriale en regionale samenwerking tussen Suriname en Frankrijk. Een stuurgroep zal worden opgericht om toezicht te houden op samenwerking op terreinen als economie, milieu en klimaat, onderwijs en lokale diensten.