Suriname en de Islamic Development Bank (IsDB) hebben een overeenkomst gesloten voor een strategie die een investering van USD 235 miljoen in de Surinaamse economie mogelijk maakt. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning en IsDB-president Muhammad Soelaiman Al Jasser hebben deze samenwerking op woensdag 1 mei bekrachtigd. De investeringen zullen zich concentreren op belangrijke sectoren zoals energie, gezondheidszorg, onderwijs, afvalverwerking, productie en private sector-ontwikkeling, en zijn in lijn met de nationale ontwikkelingsstrategie van Suriname. Deze samenwerking is het resultaat van uitgebreide consultaties.

Een cruciaal onderdeel van de strategie is de bouw van het nieuwe Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), een project dat na een eerdere start in 2014 door problemen in 2018 werd stopgezet. Tijdens het bezoek van IsDB-president Al Jasser in september 2023 werd dit project weer opgepakt, met de afspraak om eerst de haalbaarheidsstudie af te ronden, die in het eerste kwartaal van 2024 is afgerond. De financieringsovereenkomst wordt later dit jaar ondertekend. Een ander project, een energievoorstel van vóór 2020, dat vastliep, is nu opnieuw opgestart, met cofinanciering van vier financiële organisaties. Dit project, ter waarde van USD 105 miljoen, zal de elektriciteitsopwekking en -distributie in Paramaribo en Nickerie aanzienlijk verbeteren. Ook de financieringsovereenkomst voor dit project wordt dit jaar verwacht.

Met een schenking van USD 300.000 van IsDB en technische ondersteuning van UNIDO zal het Pineapple Value Chain-project worden uitgevoerd, wat zal leiden tot productievergroting, verwerking en diversificatie. De voortgang van deze en andere lopende projecten werd besproken tijdens ontmoetingen tussen minister Raghoebarsing, directeur Iris Sandel en manager van internationale financiële samenwerking van Suriname met IsDB. Eerdere projecten die vóór 2020 werden gestart, hadden te maken met vertragingen. Het Secondary and Technical Education Support (STES) project van USD 30.8 miljoen, gestart in 2016, zal dit jaar eindelijk worden afgerond, terwijl het Affordable Housing Project (AHP) van USD 35 miljoen, dat in 2017 van start ging, na vier jaar slechts 2% voltooid was. Door inspanningen, met name van President Santokhi zelf, is het project nu eindelijk op stoom gekomen en is het voltooiingspercentage gestegen tot 40%.

De ondertekening van de landenstrategie voor 2024-2026 vond plaats tijdens de jaarvergadering van de IsDB, waar minister Raghoebarsing Suriname vertegenwoordigde. Een hoogtepunt van de vergadering was de viering van het 50-jarig jubileum van IsDB, waarbij ook het Suriname STES-project in een wereldwijd getoonde video werd belicht.