Op de Amerikaanse ambassade in Suriname werd de 248ste verjaardag van de Amerikaanse onafhankelijkheid plechtig gevierd. President Chandrikapersad Santokhi en de Amerikaanse ambassadeur Robert Faucher reflecteerden op de langdurige banden tussen Suriname en de Verenigde Staten tijdens de ceremonie op vrijdag 5 juli 2024.

Ambassadeur Faucher benadrukte de gedeelde geschiedenis en waarden zoals democratie, mensenrechten, en de gezamenlijke strijd tegen corruptie en drugshandel. Hij onderstreepte dat deze viering niet alleen de onafhankelijkheid van Amerika markeert, maar ook de hechte vriendschap tussen Suriname en de VS viert. Faucher sprak zijn vertrouwen uit in de toekomst van Suriname en benadrukte de blijvende banden tussen beide landen, met speciale vermelding van de bijdragen van Newmont Corporation en Anthony Nesty.

President Santokhi benadrukte op zijn beurt de essentiële kernwaarden van vrijheid en democratie die Suriname met de VS deelt, zowel bilateraal als wereldwijd. Hij wees op de aankomende verkiezingen in beide landen en riep op tot samenwerking met de VS in belangrijke mondiale kwesties zoals klimaatverandering en schone energie. Santokhi wenste de Amerikaanse natie een fijne onafhankelijkheidsdag toe en hoopte dat de idealen van vrijheid en democratie de Amerikanen blijvend zullen verenigen.