Vrijdag 03 maart jl. was het exact 39 jaar geleden dat Karate Instituut Burgos (K.I.B.) door Grand Master zevende Dan Shihan Wilfred Burgos werd opgericht. Deze karate school vervuld vanaf haar oprichting een toonaangevende rol binnen het karate gebeuren.

Dat bewees K.I.B. door op zaterdag 04 maart jl. bij het mooiste, meest enerverende/technische, maar vooral moeilijkste karate onderdeel kata, wederom overtuigend het nationaal kampioenschap te behalen. Ze wonnen daarbij 19 van de 22 te behalen gouden medailles in een toernooi waaraan er zeven (7) scholen met 108 karateka’s participeerden.

Shihan Burgos zegt dat zijn doelstelling na 39 jaar nog steeds recht overeind staat namelijk: “ Middels de discipline van de karate sport jongeren fysiek, mentaal en emotioneel weerbaar maken en helpen vormen tot top sporters en volwaardige burgers in de maatschappij”.

Dat hij succesvol geweest is in zijn streven blijkt uit het volgende:
1. Vanaf 1978 tot heden binnen de Stichting/school nationaal vele honderden karateka’s getraind, gevormd en gecoacht tot het behalen van nationale- zowel Internationale top prestaties;
2. Bijzondere grote bijdrage geleverd hebben als medeoprichter en
Vice-voorzitter van de Surinaamse Karate Associatie(SKA);
3. 1ste nationale trainer coach en internationale scheidsrechter van de SKA en tot op heden mentale Coach en voorzitter van de SKA Dan graden (zwarte band) examen commissie.

Hij heeft dan ook een belangrijke basis en/of bijdrage mogen leggen/leveren aan de grote successen van vele hedendaagse toppers in de sport zowel op het maatschappelijk vlak.
Shihan Burgos zegt blij te zijn tot op heden een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de karatesport in Suriname geleverd te mogen hebben en hoopt nog vele jaren actief te kunnen zijn, ook in het overdragen van deze edele kunstvorm aan zijn toekomstige vervangers die reeds jaren een vruchtbare bijdrage aan de school en het nationaal gebeuren leveren.

Hij vindt de 39ste jaardag van de school belangrijk. Dit mede i.v.m. de voorbereidingen in dit jaar t.a.v. internationale activiteiten rond de 40ste jaardag (2018 jubileum jaar) van Sportschool Burgos.

Bron: SME sport