De kinderrechten zijn er om jullie te beschermen, zodat jullie gezond kunnen opgroeien en iets moois kunnen worden in de maatschappij.” Dit zei minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SOZAVO) aan pupillen van S.O. Tambahredjo te Saramacca, tijdens zijn bezoek aan deze school voor speciaal onderwijs.

De bewindsman heeft de kinderen bij die gelegenheid herinnerd aan het belang van het Kinderrechtenverdrag. Hij nam ook enkele van deze kinderrechten met hen door. De leerlingen van S.O. Tambahredjo waren het vorig jaar al uitgebreid geïnformeerd over deze rechten door medewerkers van het ministerie, met name medewerkers van het Bureau Rechten van het Kind (BRvK. Daarbij hebben de scholieren tekeningen gemaakt en ingediend bij het departement. Deze tekeningen zijn opgenomen in een verjaardagskalender die de leerlingen cadeau hebben gekregen tijdens het bezoek van minister Ramsaran.

De bewindsman heeft ook een werkboek over kinderrechten meegegeven aan de kinderen. “Het is een werkboek waaruit je veel kunt leren over kinderrechten, maar er zijn ook leuke spelletjes die je zelf, maar ook met vrienden en familie kunt doen”, gaf hij de kinderen mee. De kalender en het werkboek zijn beide vervaardigd door het BRvK), een departement dat valt onder SOZAVO.

Het is dit jaar 31 jaar geleden dat het Kinderrechtenverdrag door verschillende landen wereldwijd werd getekend. Het thema dit jaar luidde: “Laat een kind, kind zijn”. Minister Ramsaran heeft de presentjes symbolisch overhandigd aan leerlingen van de verschillende leerjaren. Aan het eind van zijn bezoek drukte hij hen op het hart om de Covid-19-maatregelen in acht te blijven nemen. Samen met hun heeft hij enkele van deze regels doorgenomen.