President Chandrikapersad Santokhi is na een succesvol werkbezoek aan India terug in Suriname. Het staatshoofd en zijn delegatie arriveerden op maandag 16 januari 2023 op de Johan Adolf Pengel International Airport. In het Aziatische land is er een omvangrijk schema afgewerkt. Naast zijn aanwezigheid als eregast tijdens de Pravasi Bharatiya Divas (PBD) Convention, heeft president Santokhi bilaterale gesprekken gevoerd met premier Narendra Modi, president Droupadi Murmu en verschillende grote Indiase ondernemingen. Het staatshoofd heeft ook geparticipeerd in de Global Investment Summit en de eerste editie van de Voice of the Global South Summit.

President Santokhi, die samen met zijn delegatie vanaf 7 januari in India vertoefde, heeft op de Pravasi Bharatiya Divas Convention in Indore, gepleit voor een nauwere samenwerking met Indiase diaspora in het Caribisch gebied. Hij presenteerde de Indiase regering en samenleving daartoe enkele ideeën ter overweging. Met premier Modi is er een gesprek geweest betreffende schuldherschikking met Suriname. Dit is een van de meest belangrijke aspecten geweest tijdens het bezoek aan India. Het resultaat hiervan is dat er een akkoord is bereikt. Tijdens zijn toespraak bij de Global Investors Summit heeft president Santokhi het diaspora bedrijfsleven opgeroepen om de economieën van hun landen naar een nieuw niveau van sociale verantwoordelijkheid en duurzame ontwikkeling te brengen.

President Santokhi sprak op donderdag 12 januari tijdens de eerste editie van de Voice of Global South Summit; een evenement dat virtueel heeft plaatsgevonden. Hij noemde India een belangrijke speler in zowel de wereldeconomie als de wereldpolitiek. De Surinaamse delegatie heeft een bezoek gebracht aan de speciale economische zone in de stad Indore. Daarbij heeft de delegatie een presentatie bijgewoond en een rondleiding gekregen bij twee bedrijven, te weten de farmaceutische onderneming Mylan Laboratories en motorenproducent Cummins India Limited. De Special Economic Zones (SEZ) zijn industriegebieden in India waar soepele regelgeving en vrijstelling van belastingen en heffingen gelden. Dit vrije ondernemersklimaat moet deze gebieden tot economische hotspots maken, die als grote motor dienen voor de economie van de rest van India.

President Santokhi heeft samen met minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) ook bilaterale gesprekken gevoerd met ondernemingen die geïnteresseerd zijn om te investeren in Suriname. De bedrijven hadden via de Surinaamse ambassade in India een verzoek gedaan tot een ontmoeting met de Surinaamse delegatie. Tot slot heeft het staatshoofd ook een bilateraal overleg gehad met de gouverneur van de deelstaat Gujarat. Hier is onder andere ingegaan op de steun die India bereid is te geven aan Suriname op het gebied van gezondheid, onderwijs, agricultuur en informatietechnologie.