Hoewel er maandag wordt overgegaan tot normalisatie zijn de schooldeuren op de voormelde dag slechts voor leerkrachten en docenten geopend. Leerlingen worden pas dinsdag 21 februari op school verwacht. Zo heeft minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) zondag laten weten op een persconferentie.

Ze zegt dat het ministerie van Onderwijs “het grootste bedrijf van de overheid” is. “Als we morgen meteen zouden opengaan, zouden meteen 150 000 jongens en meisjes op straat zijn en 17.500 mensen die bij OWC werken als leerkracht en docent. Dat is enorme grote groep”, aldus de bewindsvrouw. Volgens haar is het gebruikelijk dat er langzaam wordt opgestart. De onderwijsdirecteuren hebben hier ervaring mee. Maandag zullen er met de onderwijsgevenden een aantal voorbereidingen op de scholen worden getroffen.

Minister Levens merkt op dat het werk van de leerkrachten en studenten in de afgelopen dagen ernstig verstoord is, waardoor een langzame opstart nodig is. Dit betekent dat de examens en tentamens van maandag 20 februari geen voortgang vinden. “Het betekent dat de scholen wat de leerlingen betreft morgen niet beginnen, maar dat wel alle docenten en leerkrachten naar school gaan”, aldus minister Levens. Ze benadrukt dat het om voorbereidende meetings gaat. “Dinsdag zijn we fullspeed met de leerlingen op de scholen”, zo voegt de bewindsvrouw eraan toe.