Directie RGM spant kortgeding aan tegen actievoerders

1026

Nadat de werknemers van Rosebel Goldmines NV (RGM) op 1 december om 2 uur in de ochtend hun werkzaamheden hadden stilgelegd om te protesteren tegen de directie, heeft de directie hen toen onmiddellijk teruggeroepen om hun werkzaamheden te hervatten. De protestgroep, onder leiding van Clayton Sedney, geeft aan te protesteren tegen onder andere de communicatie en de houding van de directie tegenover de leden van de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO).

Wat ook voor veel onvrede heeft gezorgd, is het op handen zijnde ontslag van ongeveer 170 Surinaamse werknemers. In kringen van de werknemers zou er ook ergernis zijn ontstaan over het aanstellen van zo’n 400 Guyanese werknemers. Volgens de RGWO wordt er vanuit de directie geen respect getoond voor de werknemers. Aanleiding voor de werknemers om in actie te gaan, was de afwezigheid van de directie bij een gespreksronde met de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname.

De medewerkers zijn doorgegaan met hun acties. Op woensdag waren er werknemers volgens hun rooster aanwezig op het werkterrein. De directie heeft de werknemers toen gedwongen om het werkterrein te verlaten. De werknemers weigerden dit te doen. Zij barricadeerden de toegang naar het bedrijfscomplex. De politie, militairen en speciale eenheden werden toen erbij gehaald om hen te ontruimen van het terrein en het is hen gelukt.

De ongeveer 250 tot 300 stakers die op de plant te Brokopondo waren, voelden zich bedreigd door de eenheden die waren ingezet. “Met getrokken geweren die ze op ons hadden gericht, werden we gesommeerd te vertrekken,” vertelt een staker. De situatie dreigde te escaleren toen de actievoerders op de weg gingen, om te voorkomen dat de bussen van het bedrijf zouden wegrijden. “Ze stonden met traangas in aanslag.” General-manager Suresh Kalathil, die op gegeven moment verhinderd werd te vertrekken met zijn auto, koos ervoor om het gebied met de helikopter te verlaten.

De stakers zijn niet te spreken over het optreden van de gewapende eenheden. Intussen heeft de directie van RGM een kort geding aangespannen tegen de vakbond en de werknemers. Los van de 170 afgevloeide arbeiders zijn er nog 1700 personen werkzaam bij de multinational.