Voorlichters van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), hebben onlangs de training ‘production of quality planting material (QPM) of coconut’ gevolgd. Deze training is verzorgd in het kader van het projekt ‘coconut industry development for the Caribbean’. Wereldwijd is er een grote vraag naar verse kokos en -producten. Verschillende Caribische landen zitten met diverse problemen om aan de vraag te kunnen voldoen waaronder ziekte en plagen, veroudering van kokosbomen en beperkte toegang tot markten. Uit deze constateringen is het project ‘Coconut Industry Developement for the Caribbean’ voortgevloeid, waarvoor een bedrag van 3.5 miljoen Euro door de Europese Unie (EU) is vrijgemaakt. Dit vierjarig kokosproject wordt in negen CARIFORUM-lidlanden uitgevoerd te weten Belize, Dominica, Dominicaanse Republiek, Guyana, Jamaica, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadines, Trinidad & Tabago en Suriname.

Het project is gericht op de versterking van de concurrentiepositie van kleinschalige kokosboeren door het identificeren van marktkansen, samenwerking tussen nationale en regionale programma’s en een betere toegang tot adviesdiensten voor verbeterde coconut productie. De stakeholders zien potentie in de kokosindustrie vanwege de inkomsten bij afzet en export, werkgelegenheid, voedselzekerheid en de algehele ontwikkeling van de Caribische kokossector. In elk van de negen landen is reeds een Nationale Stakeholder Platform (NSP) opgericht ter ondersteuning van het ontwikkelen en de uitvoering van ‘de Nationale kokossector stappenplan.

In december 2015 was er een delegatie van CARDI weer in Suriname om een evaluatie te doen over diverse activiteiten binnen de kokossector waaronder de versterking van de productie en de verwerking van kokos, en het ontwikkelen van de juiste technische methode voor de teelt van groente en fruit onder kokospalmen. Voor de QPM is van belang het opzetten van een kokoskwekerij. Naast standaard plantenaanmaak van reeds aanwezige kokosbomen, kunnen ook hybrides gemaakt worden van de dwerg en lange variëteit kokosbomen. Er zullen nog meer trainingen volgen zoals de opzet van een kokoskwekerij, juiste landbouwpraktijken (good agricultural practices), geïntegreerde ziekte- en plagenbestrijding, kokoskwekerij in combinatie met andere aanplant of vee, marketing, en risicobeperking. In de districten Coronie, Commewijne, Wanica, Nickerie en Saramacca worden kokosbomen op kleine schaal geplant voor de productie van kokoswater, -olie, droge noten, bezems en bloemenmanden.

12744581_1555847878077184_741422692798897135_n