Het Bureau Gender Aangelegenheden (BGA) van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), het Institute for Women, Gender and Development Studies (IWGDS) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adek) en de Adek ambassadors Huiselijk Geweld willen gezamenlijk de strijd aanbinden tegen huiselijk geweld in Suriname.

De drie groepen hadden op donderdag 14 juli op het ministerie van Biza een ontmoeting om na te gaan hoe er kan worden samengewerkt. Volgens minister Mike Noersalim van Biza zijn samenwerkingsverbanden, de zogeheten public private partnerships, van eminent belang. Dit wordt ook duidelijk aangedikt in het ontwikkelingsplan. “Wij kunnen het niet alleen. Hoe jonger je begint met bewustwording, hoe beter dat is. De gevolgen van huiselijk geweld zijn enorm groot en hebben niet alleen te maken met fysieke letsels, maar ook met grote trauma’s waaronder de hele samenleving lijdt. We zouden graag zien dat elke 25ste van de maand de omgeving van mensen oranje wordt gekleurd als teken dat ze zich bewust zijn van huiselijk geweld en willen meewerken aan de uitbanning daarvan.”

Renuka Biharie, coördinator van het IWGDS, gaf aan dat studenten onderzoek deden naar huiselijk geweld en vroegen naar cursussen en trainingen over de materie. Zo is het curriculum aan trainingen en cursussen ontstaan. In het kader van 16 Days of Activism wordt vanuit het instituut veel aandacht besteed aan huiselijk geweld. Volgens Biharie willen de studenten nu op een hoger niveau functioneren door bijvoorbeeld ook mensen te kunnen begeleiden. “Tijdens hun onderzoek komen de studenten verschillende gevallen tegen en vragen zich af wat ze verder zouden kunnen doen.” In verband met de bewustwording over Orange Day, stelt Biharie voor om elke 25ste van de maand een kleine activiteit op de universiteit te houden voor de ruim 3500 studenten. BGA zou in deze dan eventueel kunnen voorzien met promotiemateriaal.

Van Chitra Mohanlal van het BGA kregen de aanwezigen een uiteenzetting over de taken, werkzaamheden en samenwerkingsverbanden van het Bureau. Haar collega Melinda Reyme weidde uit over Orange Day, dat op 24 november 2015 werd gelanceerd en de HeForShe campagne, waarbij zoveel mogelijk mannen en jongens worden betrokken in de strijd tegen huiselijk geweld. Ook de wandelloop die BGA in mei dit jaar in het district Nickerie organiseerde, kwam ter sprake. Deze loop zal op 29 oktober ook in Paramaribo worden gehouden. Het BGA is nu bezig met de voorbereidingen. De Adek ambassadors zullen hierbij ook worden betrokken.
13731518_1594274604046479_3164630691832206180_n

Ministerie van Binnenlandse zaken