DC Armand Jurel werkt aan verbetering hygiëne in Para Oost

755

Districtscommissaris Armand Jurel werkt aan de verbetering van de leefomstandigheden van Marron woonconcentraties in Para Oost. De bewoners van deze concentraties leven in onhygiënische omstandigheden, veelal zonder nutsvoorzieningen en vertonen daardoor overdraagbare ziektebeelden. Het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG), de Regionale Gezondheids Dienst (RGD) en de ressortraad (rr) ondersteunen het commissariaat bij deze gezamenlijke aanpak van verbetering van de woon- en leefomstandigheden.

De plaatselijke arts van RGD benaderde de bestuursdienst met de waarschuwing, dat bewoners van de marronconcentraties Bananesteeg, Mus kampu, Guyaba kampu, Jamaica en Baka Pasi besmettelijke ziektebeelden vertonen. Deze ziektebeelden zijn; huiduitslag, diarree, hoesten, braken en een remmende groei bij kinderen. De bestuursdienst heeft in deze concentraties kunnen constateren dat de hygiëne zeer slecht is. Er zijn geen sanitaire voorzieningen, waardoor menselijke uitwerpselen gewoon buiten de deur gedumpd wordt en er is sprake van verontreinigde afvalwater overal op het erf.

Het commissariaat heeft intussen alle grofvuil laten verwijderen uit deze concentraties. Vervolgens zal eerst onderzocht worden wat de status is van de gronden waar deze nederzettingen zijn. Afhankelijk hiervan zullen toilettengroepen worden gebouwd, compleet met septische-segmenten. Het BOG zal de omgeving bespuiten om bepaalde ziektekiemen te bestrijden, terwijl de RGD en de rr zich opmaken om de bewoners voor te lichten op goede hygiëne. Hierbij zal de hulp ingeroepen worden van vrijwilligers die de boodschap in de taal van de gemeenschappen kan brengen.

img_7699
img_7700