Vakantieproject BE- Streaming afgesloten in Moengo

665

Op woensdag 14 september is het vakantieproject waarbij leerlingen en leerkrachten creatief, interactief en experimenteel samenwerken. afgesloten op de openbare scholen (OS) Bambi te Moengo in het district Marowijne.

Daniela Rosario, coördinator van het vakantieproject vanuit het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), zegt dat het doel van het project is om door het concept van STREAMING de taal en reken problemen in het basisonderwijs aan te pakken.

De BE-STREAMING activiteiten omvatte een tweedaagse educatief programma, waarin per dag gedurende 4 uren, sessies plaatsvonden ter stimulering en motivering van de kinderen over het belang van wetenschap, technologie, lezen, techniek, kunst en reken/wiskunde. “Door leren door te doen toe passen gaan de kinderen zelf ontdekken en te weten komen hoe zij bepaalde zaken moeten aanpakken”, zegt zij. Voor het project zijn er vier pilot- scholen gekozen in vier districten, namelijk Saramacca, Wanica, Paramaribo Zuid en Marowijne. Er hebben ruim 1000 leerlingen en 20 leerkrachten geparticipeerd aan het vakantieproject. Het voornemen is dat de leerkrachten het concept van BE- STREAMING zullen toepassen tijdens het lesgeven. Het Centrum voor Nascholing in Suriname zal volgens Rosario gedurende het schooljaar 2016 – 2017 de vier pilot- scholen weer bezoeken om te kijken hoe er met de STREAM gedachte wordt gewerkt in de praktijk.

Tresna Pinas, schoolleider van OS Bambi, heeft het project als leerrijk ervaren. “Als ik naar de reactie van de leerlingen kijk dan neem ik aan dat zij het ook leerrijk vonden, omdat zij enthousiast waren. Alleen had ik graag dat het project tijdens schooluren werd gehouden, zodat er meer kinderen konden participeren. De opgedane kennis zal ik zeker toepassen tijdens de lessen wanneer de school weer is begonnen”, aldus Pinas. Van de 400 leerlingen hebben ruim 150 leerlingen geparticipeerd aan het vakantieproject en dat is volgens haar boven verwachtingen, omdat de leerlingen nu vakantie hebben. Om zoveel mogelijk leerlingen te motiveren deel te nemen aan het project, heeft de schoolleider de ouders gebeld, terwijl zij bij sommige leerlingen persoonlijk thuis is geweest.