Succesvolle start bij BE-Streaming event MinOWC-NK

1389

14907273_1280870075297215_2826207498998592821_nAfgelopen dinsdag sprak de Minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux, de leerlingen van de scholen Sunny Point 1 en 2 toe, bij de opening van het NK-MinOWC BE-STREAMING Jeugd event, in Hotel Torarica. Het doel van deze speciale attractie van de Nationale Kunstbeurs, welke in samen werking met het MinOWC werd georganiseerd, had als doel: de leerlingen op creatieve manier bewust te maken van kunst en kunstzinnigheid.

14910400_1280871618630394_8468364249749128309_nPeneux riep de jeugd op om te doen waar zij van houden, doelende op het kunstzinnig bezig zijn.“Niet iedereen hoeft arts te worden. Het gaat er gewoon om, dat je jouw brood op een eerlijke manier kan verdienen.Vandaag heeft men je uitgelegd hoe kunst in elkaar zit. Misschien raak je zo geïnspireerd, dat je de beste kunstenaar van Suriname kan worden. Middels de Be-Streaming(methode) Geïntroduceerd door het BEIP (Basic Éducation Improvement Program) wordt dit keer de A van STREAM (Science Technology Reading Economics Arts and Math) uitgelicht.

Ook verdere studie, met name: muziek, kunst en cultuur en lichamelijke opvoeding, moeten verder worden uitgebreid en binnen het curriculum worden opgenomen. Hier gaat eerst een pilot vooraf en moeten we zorgen voor kundige docenten. Hierna kan de implementatie plaats vinden, aldus de bewindsman.Peneux was zeer onder de indruk van de verschillende creaties en technieken en vindt dat dit goed te gebruiken is binnen de scholen.Elke leerling verdient een kans, maar het MinOWC is altijd bereid iets te doen voor de sociaal zwakke leerlingen.Op het gebied van kunst zijn wij zeker op een “ High Level”. Het is daarom ook wel unique dat naar de 21ste eeuw toe, de Be-Streaming, is ingevoerd met een stukje “Art”, zo zei Peneux.

De Bewindsman kreeg de eer het eerste “kunstwerk” op het paneel te zetten. Zijn tekening werd mede -aangevuld door de Directeur van het Directoraat Cultuur, Stanley Sidoel.De leerlingen leerden technieken als: schilderkunst vervaardigen, newspaper craft, photoshop en konden ook knutselen. Zij leerden zelf verf maken, middels een mengsel van meel, zoutwater en kleurstof op deze manier leren de kinderen tijdens het vervaardigen van kunst ook een beetje science en het is precies deze integratie van verschillende vakken die ervoor zorgen zal dat kinderen beter zullen presteren op de verschillende leergebieden. Voordat zij zelf aan de slag gingen kregen zij een rondleiding en konden indrukken opdoen van werken van ervaren kunstenaars.Enkele van de kunstenaars waren: Glenn Fung Loy, Sullivan, Graskamp, die hele felle kleuren in zijn werk toepast, Aroussio Hilversum, die zowel abstract als semi-abstract werkt en Henna Oostveen, met haar zo betoverend schone vuurrode Hangalampoe.

De Nationale Kunstbeurs die 51 jaar bestaat, was dit jaar op twee locaties gehouden te weten De Expo ruimte van de De Hal aan de grote combe weg 45 en in de Banquethal van Hotel Torarica. Dit, om zoveel mogelijk kunstenaars de gelegenheid te geven, hun werken te exposeren maar ook om et publiek te motiveren tussen de locaties te wandelen en genieten van de kunstwerken in de binnenstad en zo stil te staan bij de schoonheid van onze binnenstad en een gezonde levensstijl te promoten. Het publiek kan zodoende genieten van een diversiteit aan kunstwerken.Het event van het MinOWC duurt nog twee dagen en in de avond uren is een ieder terecht op dit event om hun kunsten te vertonen, terwijl de NK voortduurt tot en met 5 november.