Ontruiming van actievoerders Nieuw-Koffiekamp escaleert

4319
Foto: Gail Eijk

De actie te Nieuw-Koffiekamp is afgelopen donderdag geescaleerd. Volgens Regio Commandant Midden, Robbij Ramdijawan, heeft de politie aanhoudingen van enkele actievoerders verricht en zelfs traangas moeten gebruiken om de ongeveer ” honderd-man” verhitte actievoerders uit elkaar te halen.

15032167_10207739060983212_5055142771802888766_nDe oorzaak die geleid heeft tot deze actie is om het feit dat de locale goudzoekers die verenigd zijn in de Makamboa het niet eens waren omtrent het gebied dat hen is toegwezen door de IamGold om daar naar goud te zoeken. Volgens de actievoerders zou dit gebied onvoldoende goud hebben. Zij willen hun activiteiten in het Romapit ontplooien, maar dit werd door het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en het Canadees bedrijf afgewezen. Romapit behoort namelijk tot het concessiegebied van het IamGold.

Er is nog steeds geen oplossing in deze kwestie; vandaar dat de bewoners en de goudzoekers zijn overgegaan tot het barricaderen van de openbare wegen op twee verschillende tijstippen. Actievoerders raakten verhit en gooiden met bierflessen naar de politie-eenheden. Een politie-agent moest zelfs per ambulance naar de Spoedeisende hulp vervoerd worden vawege een beenfractuur die hij opgelopen had tijdens het uiteen jagen van de actievoerders.