Elgin: 20 jaar strafeis tegen hoofdverdachte Bouterse

1486

Vanmorgen vond de Krijgsraad zitting van de 8 decembermoorden 1982 plaats in het oud gebouw van het Hof van Justitie plaats. Het gebouw werd in verband met deze zitting extra beveiligd. Cynthia Montnor-Valstein (president) en de rechters Suzanna Chu en Rewita Chatterpal behoorden tot de Krijgsraad.

Tijdens deze Krijgsraad hield de auditeur-militair, Roy Elgin, zijn requisitoir omtrent de decembermoorden heel uitgebreid. Hij pleitte na zijn lang betoog een strafeis van twintig jaar onvoorwaardelijk tegen de hoofdverdachte Bouterse. Dit eis is gebasseerd op de gebeurtenissen die de getuigen zich wel konden herinneren. De hoofdverdachte ontkende eerder steeds niet aanwezig te zijn geweest in het fort, terwijl dit wel het geval was. Er zijn wel geen bewijzen daarover beschikbaar, maar het Openbaar Ministerie kwam tot de conclusie dat Desi Bouterse in die periode niet alleen de baas, maar ook de medepleger van de moorden was.

De verklaringen van Fred Derby heeft de rechter-comissaris ook meegenomen tijdens zijn betoog. Daarin stond dat Derby de enige overlevende was van de brute moord die in het fort werd gepleegd. Hij liet vijf levende personen achter toen hij zijn cel verliet en zich moest begeven naar Bouterse, Bhagwandas en Roy Horb. Elgin noemde Paul Bhagwandas ‘de beul’, omdat die belast was met de uitvoering van de plannen.