Minister Onderwijs en CDB oriënteren zich te Brokopondo

1091

22552325_1657973057586913_1651227948481770984_nDe minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Robert Peneux bezocht op vrijdag 13 oktober samen met een delegatie een aantal scholen te Brokopondo. Dit bezoek had te maken met een belangrijk project van de Caribbean Development Bank (CDB) in het district voor de bouw van praktijk lokalen op de scholen van het lager beroepsonderwijs (LBO), waarin ook de nodige machines moeten worden ondergebracht. De minister wilde zich persoonlijk oriëteren op de scholen en had ook een open oor voor de specifieke problemen van de leerkrachten.

Dit project wordt gefinancieerd door de CDB. Bovendien heeft de bank ook een lening verstrekt, die specifiek bedoeld is voor de bouw en de inrichting van lokalen voor het technisch onderwijs. De praktijklokalen moeten een bijdrage leveren aan de vorming van leerlingen van het LBO. De CDB is enthousiast en wil alles dat te maken heeft met het technisch onderwijs aanpakken.

22491765_1657973637586855_5547087164504469281_nIn het kader van onderwijsontwikkeling en vernieuwing heeft de regering prioriteit gesteld om onderwijs op een kwalitatief en goed niveau te tillen en uiteindelijk te brengen naar standaarden die lokaal en international meetbaar zijn, vooral in de regio. Om dit te bereiken moeten leerkrachten volgens de CDB getraind worden in de nieuwste methoden en technieken. Het korps moet zich up graden, dus er zal ook een mogelijkheid worden bekeken om vanuit het district “ afstand studeren” mogelijk te maken. Peneux motiveerde de leerlingen en kijkt uit naar een slagings en overgangspercentage van 100%.
Sinds 2014 worden er voorbereidingen getroffen voor de uitvoering van het project Technival Vocational Education and Training (TVET). In deze fase van de uitvoering zal men eerst van start gaan met Brokopondo, vervolgens Apoera en Atjoni, waar men de nodige aanwendingen zal doen. De volgende stap betreft de bouw van dienstwoningen voor leerkrachten.

22688717_1657974760920076_7751826676734428673_nModeldistrict
Samen met de Regering Bouterse- Adhin, wil de minister Brokopondo tot ontwikkeling brengen en tot een modeldistrict maken als het gaat om schoolresultaten. Hij wil investeren in de jeugd, maar ook in leerkrachten, die hun ziel willen geven om de leerlingen op te leiden. De bewindsman wil zich ook sterk maken om sport op de scholen te introduceren. “Wij moeten broederschap stimuleren bij de leerlingen. Als een leerling goed is in een bepaald vak, laat hij andere medeleerlingen helpen,” zei Peneux.
Tijdens zijn bezoek kwamen problemen aan de orde als: de vraag naar water en licht aansluiting, de bouw van meer lokalen, meer meubilair en vervoersproblemen van leerlingen van LBO die praktijklessen moeten volgen in de stad. De schooldirecteuren kregen het advies van de minister om alles op papier te zetten en dit te geven aan de districtscommissaris Genia Pansa, die dat vervolgens aan hem zal doorspelen.
Peneux beloofde ook een docent Nederlands te sturen naar het kantoor van de DC, waar er een schenking van boeken is gedaan door België. Deze docent zal nagaan voor welke schooltype en leeftijd de boeken geschikt zijn. Het gaat om literatuurboeken, woordenboeken, rekenboeken en romans voor MULO, LBO en de basisschool. “Belangrijk is dat in dit district de leescultuur wordt bevorderd en dat door het lezen de leerlingen hun kennis wordt verruimd,” zei de Minister.

De scholen ontvingen als geschenk van de minster, batminton, slag en voetballen, een wereldaltlas en een lerarenagenda voor elke leerkracht, met daarin pedagogische richtlijnen.
De scholen die werden aangedaan zijn scholen in het Brokopondo Centrum, scholen te Tapoeripa, Ballingsoela, Affobakka en Boslanti. Het ging om openbare en bijzondere scholen.

De delegatie bestond uit minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling, Program Manager van de CDB, Aida May, de DNA leden Rosellie Contino, Naomi Sabidin en Wendell Asadan, Hoofd Basisonderwijs, Ligia Hewitt, Hoofd CENASU, Daniella Rosario en de Hoofd Inspecteur VOJ, Milton Top.