Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) let streng op het gedrag van de buschaffeurs, die dagelijks diverse routes onderhouden. Op vrijdag 9 februari 2018 heeft het ministerie een aantal vergunninghouders en bestuurders opgeroepen dat zich niet aan de regels heeft gehouden. Tegen hen zijn er sancties opgelegd.

Joyce Blokland-Wijnstein, directeur Transport en Communicatie zegt aan het Nationaal Informatie Instituut (NII), dat het ministerie al geruime tijd bezig is met een stukje ordening. Deze keer is besloten om beelden vast te leggen waar de leiding van het ministerie de bushouders aanspreekt en hen sancties oplegt. Elke vrijdag worden degenen die zich niet aan de vergunningsvoorwaarden hebben gehouden, opgeroepen om te vernemen waar zij in de fout zijn gegaan. De directeur is de mening toegedaan, dat het volk nu ziet dat het ministerie menens is wanneer gezegd wordt dat er hard wordt opgetreden tegen de overtreders. Sancties worden opgelegd aan de hand van politierapporten of verslag van de controleurs.

Uit rapportage is onder andere gebleken, dat buschauffeurs buiten hun route rijden, of een andere bus besturen die niet overeenkomt met hun chauffeurskaart. De tijd van medelijden hebben voor personen die de vergunningsvoorwaarden overtreden is reeds voorbij, zegt Blokland-Wijnstein. Als de buschauffeurs herhaaldelijk in de fout gaan, moeten ze een ander beroep kiezen, vindt de directeur. De strenge controle is onderdeel van de ordening van het openbaar vervoer en het ministerie zal de inspanningen daartoe voortzetten. Het departement zal binnenkort overgaan tot het aantrekken van extra controleurs, omdat er op dat stuk een tekort is. Blokland-Wijnstein geeft aan, dat het ministerie niet bezig is mensen onaangenaam te zijn. Wat moet gebeuren is dat de vervoerssector wordt geordend waar iedereen een bijdrage aan moet leveren. Het stipt naleven van de vergunningsvoorwaarden is een grote stap om het proces van ordening tot een succes te maken.