LVV minister Soerdjan heeft aandacht voor wateroverlast bij landbouwgebieden

501

In Commewijne, Saramacca en Wanica zijn landbouwgebieden getroffen door de zware regens. Van deze drie gebieden is Commewijne het zwaarst getroffen. “Dit blijkt uit rapportage van de werkarmen van het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij(LVV). In gesprek met het Nationaal Informatie Instituut geeft de minister van LVV, Lekhram Soerdjan, aan dat zijn ministerie oog heeft voor de productiegebieden. De nodige maatregelen blijven niet uit volgens de bewindsman.

Alhoewel Saramacca in veel mindere mate last heeft gehad van de regens blijft dit gebied onder observatie van LVV. “Als de regens doorgaan zullen zij ook problemen ondervinden” zegt de LVV-minister. In Commewijne is er vanuit het overleg met het districtscommissariaat en het Ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie reeds een graafmachine aan het werk gezet. Er is echter meer capaciteit nodig. Door tussenkomst van NV Suriname Zwaar Materiaal (Surzwam) zal vandaag nog worden nagegaan welke de geschikte machines zijn en hoeveel nodig zijn voor het werk. Hierna zullen de machines naar dit gebied gedirigeerd worden zodat het werk sneller aangepakt kan worden.

Verder is de waterstand van de rivieren vanwege de maanstand hoog. Dit maakt dat de drainage niet zo effectief is en de gebieden langer onder water liggen.

De bewindsman is voorstander van een preventieve aanpak. Dit liet hij reeds bij de kennismaking op het ministerie aan zijn stafleden doorschemeren. “Wij hoeven niet te wachten op de regen, calamiteiten om dan pas in te grijpen. We kunnen alvast een scan maken van de landbouwgebieden en meteen de nodige aanpak daaraan koppelen. Minister Soerdjan wilt deze week nog een aanvang maken hieraan.