President Bouterse “128 jaar immigratie Javanen, een belangrijk moment”

787

De herdenking van 128 jaar immigratie van Javanen in Suriname is een heel belangrijk moment. Dit stelt de president van de Republiek Suriname, Desiré Bouterse, tijdens zijn toespraak in verband met de herdenking van de komst van de Javanen naar dit land. De president bezocht Commewijne voor de oplevering van de weg naar Mariënburg en de bijeenkomst van de Nationale Democratische Partij, waar hij voorzitter van is.

Het staatshoofd bleef stilstaan bij de bijdrage die de Javanen van Surinaamse komaf leveren. De Javaanse gemeenschap is goed geïntegreerd in de samenleving. Die integratie is belangrijk voor de taak die Surinamers hebben om Suriname op te bouwen. De integratie van de verschillende groepen binnen de samenleving is volgens president Bouterse onlosmakelijk verbonden aan het succesvol uitvoeren van de taak. Zonder integratie is het uitvoeren van de taak volgens hem onmogelijk.

Het integratieproces van de Javaanse groep stelt de president als goed voorbeeld. De volledige integratie is overal te merken. Het belijden van een geloof en religie in dit land dat zo divers is en de belangrijke plek die Javaans eten heeft op het Surinaams menu zijn maatstaven voor de integratie van deze groep. De Javanen zijn overal te vinden; binnen de politiek, cultuur, de medische zorg, het leger, de politiedienst, het Surinaams Parlement, de regering, de agrarische sector, het bankwezen, sportgebied, noemt de president om de participatie van de Javanen te illustreren.

Emotioneel moment

Het staatshoofd en voorzitter van de NDP zei ontroerd te zijn geraakt toen hij twee geleden Marienburg bezocht. Het verval binnen dit gebied was duidelijk te merken. Hier was hij zeer teleurgesteld om. De emotionele binding met dit gebied vindt zijn wortel in de periode waarin het staatshoofd als kind in dit gebied heeft gewoond.  “Marienburg sampsa nanga yu” vroeg de regeringsleider zich af.  Er is volgens hem veel weggedragen van wat met bloed, zweet en tranen is opgebouwd door hardwerkende Surinamers van toen. De staatsman vroeg een moment stilte uit respect voor de bijdrage die deze landgenoten hebben geleverd.

De voorzitter van de grootste regeringspartij gaf verder aan onder de indruk te zijn van wat er gezamenlijk gepresteerd is in de afgelopen twee weken. Hij verzekerde dat het werken aan de ontwikkeling van dit gebied “ongoing” zal zijn en riep eenieder op om zijn steentje hieraan bij te dragen.