Maandag 30 november is minister Saskia Walden van Economische zaken, Ondernemerschap & Technologische Innovatie (EZ) op pad gegaan met de Economische Controle Dienst (ECD), van het ministerie. DE ECD is de instantie die erop toeziet dat winkeliers de prijzen van met name ‘basisproducten’ niet opdrijven en zich houden aan de vastgestelde prijzen door EZ. De EZ minister heeft door met de ECD op stap te gaan gezien, hoe de controles worden uitgevoerd.

De controle is vooral gericht op de handhaving van de juiste richtprijzen van de basis – en strategische goederen, die gepubliceerd worden door het ministerie. De minister ging met ambtenaren van de ECD naar een Chinese winkelier te Lelydorp. Bij het zien van de controle ambtenaren van de ECD gaf de Chinese winkelier de opdracht aan zijn werkers, om de prijzen van de basisgoederen aan te passen. Vóór binnenkomst van de ECD was aardappel bijvoorbeeld geprijsd op SRD 10 per kilo. Die prijs werd snel aangepast naar SRD 8 per kilo. ‘Jammer’ voor de winkelier, omdat SRD 8 ook niet de juiste prijs is voor een kilo aardappelen. Een kilo aardappelen kost volgens de richtprijs van het ministerie van EZ, SRD 6,25 per kilo.

De geconstateerde overtredingen bij deze winkelier door de ambtenaren en de minister, zijn voornamelijk het vragen van te hoge prijzen op de basis – en strategische goederen. De gecontroleerde winkelier gaf aan dat hij voor een zak aardappelen van 25 kg duurder moest betalen bij inkoop. De Chinees kon echter geen bon overleggen. Overigens zou dat in de praktijk niet veel uitmaken. Elke winkelier dient zich te houden aan de door EZ bepaalde richtprijzen voor basis – en strategische goederen.

Na de constatering van overtredingen werd de winkelier opgedragen om direct de prijzen aan te passen naar de door EZ vastgestelde prijzen. De Chinees moest ook de viskoppen die hij verkocht ogenblikkelijk verwijderen uit de freezer. De viskoppen waren namelijk niet verpakt, in pakken voorzien van een etiket. De winkelier kreeg een ernstige waarschuwing van de controle ambtenaren van ECD en minister Walden sprak hem strak aan. Walden wees de winkelier zich vooral te houden aan de vergunningsvoorwaarden.

De minister merkt op dat de winkeliers op de hoogte zijn van de vereiste vergunningsvoorwaarden, de maximale winstmarges en de bijbehorende documenten. “Toch nemen zij het risico om de producten duurder te verkopen dan richtprijzen”, zei minister Walden. Minister Walden heeft met de Districts – Commissarissen van Wanica en Para, respectievelijk, Safiek Goelaman en Marlene Joden gesproken en afspraken gemaakt, over het uitvoeren van effectievere prijscontroles in hun respectieve districten.

De minister roept de hulp in van de Districts Raadsleden en Ressort Raadsleden om tezamen met de bestuursambtenaren bij te dragen aan het controleren van de winkels, bij het handhaven van de richtprijzen van de basis – en strategische goederen die worden gepubliceerd door het ministerie. Hierdoor kunnen de consumenten tegen de juiste prijzen de goederen kopen. Het ministerie is er om de consumenten te beschermen. De staat zorgt er daarom voor dat basis – en strategische goederen, invoerrechten vrij geïmporteerd worden door de importeurs.

Minister Walden doet daarom een dringend verzoek aan de importeurs en winkeliers om niet aan prijsoverdrijving te doen, zeker niet bij basis – en strategische goederen. De landelijke controle van de ECD wordt voortgezet en het ministerie van EZ doet een beroep op de samenleving om bij geconstateerde misstanden haar klachten door te geven via de klachten app nummer 8530915 of via het verkort nummer 1940.