In verband met het 40 jarig bestaan van Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. op 13 december 2020 vond vanmorgen de onthulling plaats van een Monument ” De Ja-knikker”. Deze Jaknikker staat bij de rotonde op de kruising gevormd door Sidodadieweg en de Larecoweg in het ressort Groningen.

Bij deze onthulling waren aanwezig: De verschillende Directeuren van het bedrijf, vergezeld door hun stafleden, DNA- leden en de Districtscommissaris Mevrouw Sherin Bansi- Durga en leden van de Bestuursdienst alsook andere genodigden. Tijdens deze plechtigheid gaf de districtscommissaris in haar toespraak aan dat:Vandaag 13 december 2020 is het precies 40 jaar geleden dat Staatsolie met zijn operatie begon in het district Saramacca. Als een jonge districtscommissaris in Saramacca moet ik u zeggen dat ik zelf 34 jaar oud ben, dus Staatsolie is 6 jaartjes ouder dan mij.

Verder gaf zij aan niet te diep zullen ingaan op de geschiedenis van Staatsolie maar wel aangeven dat dit overheidsproductiebedrijf sedert haar ontstaan een zeer belangrijke bijdrage levert aan de Surinaamse economie zowel op het gebied van investeringen in staatsolie als in andere productie bedrijven en sectoren.Hierdoor levert dit bedrijf een bijzondere bijdrage aan de werkgelegenheid in Suriname. Bijdragen aan de staatskas zoals loonbelasting, inkomstenbelasting en winstbelasting is ook niet te onderschatten.Suriname is Staatsolie en Staatsolie is Suriname zou u kunnen zeggen.

Vandaag dus na 40 jaar als deze Jaknikker als monument wordt geplaatst en onthuld zal dit een bijzondere betekenis hebben voor de jongeren en het nageslacht van Suriname.Waarom, zult u denken? Omdat wanneer er over een jaar of 2 olie offshore, dus op zee middels gigantische platformen en moderne techhnologie gewonnen zal worden, zal deze Jaknikker hier als monument ons altijd eraan herinneren hoe Staatsolie ooit was begonnen.

Ik wens Staatsolie als districtscommissaris van Saramacca heel veel succes toe voor het verder ontwikkelen van de aardolie sector in het belang van Suriname, maar ook voor het district Saramacca. Ik hoop dat de directie van Staatsolie begrijpt waarom Saramacca, is een vrolijke noot, aldus de DC.

De districtscommissaris feliciteert, mede namens de regering, Staatsolie N.V met haar 40 jarig bestaan en wenst het bedrijf heel veel succes toe.