De minister van Binnenlandse Zaken opent het werkoverleg met Frankrijk, te St. Laurent

Op dinsdag 8 december 2020 vond op uitnodiging van de Franse ambassadeur Antoine Joly, en door tussenkomst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) een werkoverleg plaats tussen Suriname en Frans-Guyana in het kader van het verder uitdiepen van de grensoverschrijdende samenwerking. Het onderwerp van dit werkoverleg betrof de vaststelling van de nationaliteit van kinderen geboren uit Surinaamse moeders in Frans-Guyana, en het opzetten van werkrelaties tussen de Franse en Surinaamse autoriteiten met betrekking tot de verificatie van de geboorteakten. Het probleem van de vaststelling van de nationaliteit van kinderen geboren uit Surinaamse moeders in Frans-Guyana en het opmaken van geboorteakten waarin de gegevens juist zijn vermeld, speelt al jaren en betreft in deze min of meer 1500 kinderen die jaarlijks in Frans-Guyana worden geboren.

De delegatie van Suriname bestond uit minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, Mohamad Nasier Eskak (directeur Binnenlandse Zaken), Anastatia Kanapé-Pokie (directeur CBB), Leo Brunswijk, een team van vier CBB-deskundigen, een functionaris van BIBIS en een tolk. Verder werd dit werkoverleg ook bijgewoond door de consul-generaal voor Suriname in Frans-Guyana Genia Lank-Corinde en consul Urtha Yzer. Het werkoverleg vond plaats in het gebouw van de Burgerlijke Stand van Saint Laurent en werd formeel geopend door minister Somohardjo. Na de opening vertrok de bewindsman voor een oriëntatie bezoek door Saint Laurent. Tijdens het werkoverleg werden verschillende concrete voorstellen besproken waaronder de mogelijkheid tot het ten dienste te stellen van een CBB-ambtenaar aan het Franse ziekenhuis. Daar zijn er al twee medewerkers van de Franse Burgerlijke Stand door de Franse autoriteiten te werk gesteld voor het registreren van de juiste gegevens ten aanzien van de geboorte van de kinderen van Surinaamse moeders.

Voorts werd ook het voorstel besproken om te komen tot een MOU tussen Suriname en Frankrijk betreffende de uitwisseling van informatie voor verificatiedoeleinden wanneer het gaat om het opmaken van geboorteakten waarin de persoonsgegevens juist zijn vermeld. Deze voorstellen zullen door beide landen verder uitgewerkt worden. Op weg naar Frans-Guyana maakte minister Somohardjo van de gelegenheid gebruik om de BvB-kantoren van Moengo en Albina te bezoeken. Dit bezoek werd heel goed ontvangen door het personeel van beide BvB’s die de bewindsman informeren over de werkomstandigheden en de knelpunten waarmee beide BvB’s te maken hebben. Geheel in lijn met het huidige beleid van de minister zal er op korte termijn adequate aandacht worden geschonken aan de verschillende knelpunten.